Kako je Srbija od uvoznika postala izvoznik soje

Аутор: dzonioff
606 посета

Povećana potražanja žitarica i uljarica, dovela je i do skoka i rekordnih cena gotovo svih poljoprivrednih kultura. Prema podacima Udruženja „Žita Srbije“, prošle kalendarske godine izvezli smo rekordnih 3.638.000 tona kukuruza. Očekuje se i najveći izvoz soje do sada, koja beleži najveći rast cene.Dobar rod i visoka otkupna cena proizvoda, želje su svakog poljoprivrednika. Ratari koji su kukuruz uskladištili posle žetve zadovoljno trljaju ruke, jer je cena te žitarice sada znatno veća.Đorđe Šivoljski, poljoprivrednik iz Stejanovaca kod Rume kaže da je cena kukuruza krenula sa 16 dinara a da je danas 23 dinara plus PDV.

„Bilo bi dobro da smo sav kukuruz sačuvali ali nismo. Jedna druga stvar je vrlo važna, što terminiski ugovori na berzama koje pratimo govore da cena neće padati, nego će samo malo rasti“, ističe Šivoljski.

Prošle godina dobro su rodile gotovo sve poljoprivredne kulture. Kukuruz je oborio rekorde i roda i izvoza.

Sunčica Savović iz Udruženje “Žita Srbije“ naglašava da je postavljen ubedljiv rekord sa osam miliona i sto hiljada tona roda. Rod je bio za oko pola miliona tona veći u odnosu na prethodnu godinu.

„Kada govorimo o izvozu, prošle ekonomske godine izvezli smo rekordnih tri miliona pedeset hiljada tona kukuruza, i ove godine za izvoz imamo najmanje toliko“, ističe Savović.

Znatno veći prinos pšenice
Za oko 100.000 tona veći je i prinos pšenice u odnosu na prethodnu godinu, ali je njen izvoz do januara išao sporije nego što se očekivalo.

„Od početka ekonomske godine za pšenicu, odnosno jula prošle godine, do kraja 2020. godine, izvezeno je samo 400.000 tona pšenice. Prema našim saznanjima u Udruženju, prodaja je nešto bolja počev od Nove godine, i ukoliko bismo nastavili tempom od 100.000 mesečno, izvešćemo do kraja ove ekonomske godine oko milion tona, što apsolutno ne ugrožava naše tržište“, smatra Sunčica Savović.

Na skok cena uljarica i žitarica, najviše je uticala velika potražnja za tim proizvodima iz Kine, kažu na novosadskoj Produktnoj berzi.

Miloš Janjić, direktor Produktne berze Novi Sad, kaže da soja beleži najveći skok. Ona ima čak za 50 odsto višu cenu, u odnosu na isti period prošle godine, i poslednje što se trguje je 60 dinara bez PDV-a.

Očekuje se izvoz 300.000 tona soje
Sledeći po redu je kukuruz, sa preko 40 odsto rasta cene u odnosu na isti period prošle godine, i sa najvećom cenom od početka 2013. godine. Poslednja cena je 22,10 dinara bez PDV-a.

Tu sledi pšenica, u odnosu na ove dve kulture stabilnija, međutim, i ona preko 20 odsto beleži rast cene i na rekordnom nivou takođe od početka 2013. Sa nivoom od 23,30 dinara bez poreza.

Od uvoznika, za nekoliko godina, postavli smo izvoznici soje. U Uduruženja “Žita Srbije“ očekuju da na svetskom tržištu prodamo rekordnih 300.000 tona te uljarice.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4258596/zitarice-izvoz-soja.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар