Јагма за шаргарепом из Бегеча

Аутор: draganadpetrovic
723 посета

Захваљујући удруживању у задругу као и заштити географског порекла бегечке шаргарепе произвођачи те повртарске културе немају проблем са пласманом. Произвођачи шаргарепе из Бегеча 2017. године израдили су елаборат на основу којег су то поврће заштитили ознаком географског порекла.Шаргарепу у Бегечу узгајају на чак 600 хектара и сву производњу пласирају на иностраном тржишту.Сваке три године стручњаци из сертификационе куће излазе на терен и проверавају квалитет шаргарепе након чега се издаје ознака географског порекла која потврђује да се ради о шаргарепи која потиче са подручја Бегеча.

Илустрација: Дневно се пакује 15 тона шаргарепе/ Фото: Pixabay

Свака година је специфична за производњу шаргарепе, кажу бегечки повртари. Ове године произвођачи су имали проблем са падавинама, које нису биле уобичајене за тај период године. Повртар из Бегеча Ђорђе Павков, каже да производи шаргарепу на око 40 јутра и да дневно упакује чак 15 тона тог поврћа.

У Бегечу се производи дупло више шаргарепе у поређењу са на пример целом Хрватском. Модеран начин производње, квалитет земљишта и близина Дунава обезбедили су да бегечка шаргарепа буде квалитетна.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/proizvodjaci-iz-begeca-nemaju-problem-sa-plasmanom-sargarepe_1294678.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар