Прво суша, па велике кише: Како је нестабилно време утицало на ратаске културе?

Аутор: draganadpetrovic
935 посета

Падавине, захлађења и град нанели су велику штету свим воћарским културама – пре свега малинама, бресквама, нектаринама и шљивама, наводи за РТС агрометеоролог Срђан Милакара. Са друге стране, наводи Маликара, падавине су дошле у прави час за јечем и пшеницу.Срђан Милакара је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су рекордно високе температуре које смо имали крајем јуна и почетком јула довеле до убрзано зрења, најпре озимних култура, јечма и пшенице па је жетва мало раније и кренула.“Жетва није свуда завршена, али се приводи крају. Приноси су различити од подручја до подручја, све то зависи од времена сетве, хибрида и осталог“, наводи Миликара.

Илустрација: Кукурузу пријала киша/ Фото: Pixabay

Са друге стране, наводи гост Јутарњег дневника, падавине које смо имали претходних дана су стигле у последњем моменту за кукуруз, сунцокрет, соју, шећерну репу.

„Што се тиче падавина које су се десиле последњих дана стигле су у последњем моменту за кукуруз, сунцокрет, соју, шећерну репу, које су биле у тешком стању. Пратићемо ситуацију, сигурно ће се одразити на квалитет и количину приноса, али ћемо пратити ситуацију и видећемо какав ће бити принос, тамо негде крајем августа, почетком септембра кад буду те културе стизале за бербу“, објашњава Миликара.

Илустрација: И шећерна репа се обрадовала киши

Велика количина падавина са градом, наводи гост Јутарњег дневника, нанело је велику штету на пољопривредним културама. Највише је страдало воће, а многи пољопривредници остали су без овогодишњег рода.

„Падавине, захлађења и град који довеле су до штете на воћарским културама – пре свега на малинама, бресквама, нектаринама, шљивама. Видећемо уосталом каква ће ту бити ситуација са приходима“, објашњава Миликара.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4451210/-visoke-temperature-velike-padavine-prinosi.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар