Почео откуп пшенице

Аутор: Gdjakovic
523 посета
НОВИ САД: Претходну недељу на Продуктној берзи обележио је почетак куповине до 200.000 тона домаће меркантилне пшенице овогодишњег рода од стране Републичке Дирекције за робне резерве, наводи се у недељном извештају ове берзе и додаје да је укидање споразума о извозу жита преко Црног мора, које је довело до померања цена на светским берзама, последично имало од‌јек и на нашем тржишту.

Прометовано је 4.925 тона робе, што је за 16,43 одсто више него пре недељу дана а фнансијска вредност промета износила је 125,9 милиона динара, 24,75 одсто више него протекле недеље.

Највише се трговало пшеницом, а цене готово свих пољопривредних производа забележиле су раст.

За разлику од две раније недеље, када је тржиште кукуруза било изузетно мирно, последње недеље су забележене повећане активности на овом тржишту.

Зашто пољопривреда свесно иде погрешним путем?

Кукурузом се трговало у широком ценовном распону од 20,70 до 22,50 динара по килограму без ПДВ-а.

Почетак куповине меркантилне пшенице овогодишњег рода од стране Републичке дирекције за робне резерве утицао је на повећање активности на овом тржишту па је пшеница заузела примарно место у трговању са 63 одсто учешћа у укупном обиму промета.

Што се цене пшенице тиче, она се кретала у распону од 22 до 23 динара по килограму без ПДВ-а.

Када је о соји реч, понуда је била већа од тражње а крајем недеље закључен је берзански уговор за сојино зрно по цени од 61,50 динара по килограму без ПДВ-а.

АНАЛИЗА: тржиште пшенице и стање залиха

На тржишту уљане репице овогодишњег рода била је повећана тражња а понуда слаба или је уопште није било а репицом се трговало по цени 46,89 динара по килограму без ПДВ-а.

Тржиште сточног јечма је било мирно, тражња је била слаба а овом житарицом се трговало по цени од 18 динара по килограму без ПДВ-а.

Сунцокретова сачма са 33 одсто протеина се током недеље нудила по цени од 40 динара по килограму без ПДВ-а, али закључења берзанских уговора није било.

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/direkcija-za-robne-rezerve-pocela-kupovinu-psenice-cene-na-berzi-porasle-22

Srodni tekstovi

Оставите коментар