Обратите пажњу на болести пшенице

Аутор: draganadpetrovic
894 посета

Иако је пшеница не неким парцелама у околини Сомбора пожутела стручњаци кажу да ратари немају разлога за бригу, јер није дошло до измрзнућа.
Појава болести је у ово доба уобичајна, па са заштитом треба кренути чим се време стабилизује.На појединим парцелама озимог јечма и пшенице пожутели су врхови листова, што је последица голомразице, али стручњаци кажу да разлога за бригу нема, јер у чвору бокорења нема измрзнућа.

„Чвор бокорења није поцрнео на попречном пресеку и то говори да ће када буду дошли лепи дани пшеница брзо из ове фазе бокорења прећи у фазу влатања и интензивног пораста. За то су потребне температуре изнад 10 степени, што је идеално за пшеницу“, каже саветодавац у ПСС Сомбор Зоран Боца.

Прва прихрана је одавно већ завршена, а ратари сада већа завршавају и другу прихрану озимих усева.

„Уобичајено је да се друга прихрана ради на 25 до 30 дана, од прве, тако да ко није урадио другу прихрану крајње је време да то заврши“, каже Боца.

На усевима пшенице и јечма приметне су болести, али то су уобичајене појаве у овој фази раста.

„На пшеницама смо регистровали присуство септорије, рђе, на гушћим склоповима пепелницу. На јечму имамо сочивасту пегавост и присуство пепелнице и рђе такође“, каже Смиљка Мојсовић, заштитарка биља, ПСС Сомбор.

Ратари у наредном периоду, по стабилизацији времена морају одрадити третман фунгицидима и инсектицидима, уз додатак заштите хербицидима.

Влаге у земљишту тренутно има довољно, али због ветровитог времена могуће је исушивање горњих слојева земљишта, па би у наредном периоду добро дошла киша. Заливна норма је 25 до 30 литара.

Извор:http://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/pojava-bolesti-psenice-u-ovo-doba-uobicajena_1221377.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар