Дуплиран извоз парике из Лесковца

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Паприка се у Јабланичком округу гаји на 2.100 хектара. Више од половине у пластеницима. Ове године лесковачки повртари су презадовољни и квалитетом и родом који је за трећину већи него прошле.Преродила је. Од маја нема предаха за Стојиљковиће у селу Навалину. Производња је органска на два хектара. Од болести је штите предатори. Годишње произведу око 150 тона бабуре и љуте и готово све продају земљама у окружењу.

  • Приносима смо задовољни. Година је изузетно добра и погодна за паприку. За још пола хектара смо повећали ове године пластеничку производњу – каже Зоран Стојиљковић, повртар из Навалина, пише РТС.
Илустрација: Преродила паприка ове године

Џакове и тракторску приколицу пуне десетак радница. У пластеницима, у најтоплијем периоду је и више од 50 степени. Али навикле су, кажу.

  • Није лако, али ради се. Газда доноси хладан сок, хладну воду, одморимо кад је баш врућина – каже Драгиња Костић, радница.
    Берићетно је и у 20 пластеника на имању Филиповића. Очекују 100 тона паприке. Уз примену агротехнике пажљиво бирају и сорте. Од семена преко заштите до бербе годишње уложе око 20.000 евра.
  • Велики рад, велики труд али исплати се. Целокупна производња је већ продата – каже Марко Филиповић, повртар из Навалина.
Илустрација: Биће паприке и за ајвар

Посадили су и ајварку. Топлота јој прија па је већ почела полако да црвени. Берба креће за двадесетак дана, раније него лане.

  • Надамо се да бити принос добар, е сад, цена не би требало да буде мања од 60 динара – прича Драган Филиповић, повртар из Навалина.
    „Бабура“ и „шиља“ откупљују се за 50 до 70 динара. Извоз је двоструко већи него лане.
  • Ту предњаче Црна Гора, БиХ, Хрватска, Словенија, а ове године постајало је интересовање Грчке за лесковачком паприком – каже Јелена Стојиљковић, инжењерка ратарства ПССС Лесковац.
Илустрација: Јабланички крај има повољну климу за узгој парике/ Foto:Pixabay

У Јужном поморављу годишње се произведе око 70.000 тона паприке. Захваљујући повољној клими, савременој технологији и повртарима којих је све више, свеже паприке на пијачним тезгама има до децембра.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/izvoz-paprike-u-leskovcu-duplo-veci-nego-lane-u-plastenicima-i-do-50-stepeni-a/dtcydsz

Srodni tekstovi

Оставите коментар