Поврће из нове сезоне биће скупље, питање је само колико

Аутор: draganadpetrovic
312 посета

Пољопривредно газдинство „Краинов“ из Чуруга, производи поврће у заштићеном простору на 300 квадратних метара и на отвореном пољу, на површини од око 5 хектара. Производња је почела и прате је скупљи инпути него лане за око 30 процената, што ће по речима Краинових условити то да поврће из нове сезоне буде скупље на тржишту.У пластеницима наши домаћини производе готово све повртарске културе водећи рачуна о свим правилима технологије њиховог гајења, како би на тржиште пласирали робу доброг квалитета и здравствено исправну, када је реч о примени пестицида. Производња је како наводе почела у заштићеном простору и на отвореном пољу и скупља је и до 30 процената од лањске.

„Доста је поскупело семе и сама производња у односу на прошлу годину и требало би да буде скупља цена за расаду него прошле године , али видећемо како буде тржиште тражило, тако ћемо се ми прилагођавати. Мада је расада квалитетна, па видећемо како ће се показати када дође продаја“, рекла је Милица Краинов.

„Све је скупље, репроматеријал је пуно скупљи, семена су јако скочила и ако хоћес да купиш право семе што треба то је јако скочило и не само семена, већ је скочило и ђубриво и гориво и радници, а још их и нема. Још се некако отимамо и видећемо како ће бити. Мислим да ћемо изгурати“, рекао је Тоша Краинов.

Илустрација: Рано поврће махом из пластеника већ је на пијацама

У повртарству има доста рада и улагања и уколико породична пољопривредна газдинства заједнички учествују у свим пословима производње поврћа ,онда та интензивна грана аграра јесте исплатива, истиче Тоша Краинов.

„Поготово где у једној кући има њих више да ради , да не морају да се плаћају радници а тамо где морају да се плаћају радници пуно,ту већ смо на некој нули, а тамо где их има више у породицима да раде, њима се и више исплати. Ми се не жалимо. Радимо. Најгоре је то све стављати на папир и онда не би радили ништа“, додао је Тоша.

Како сазнајемо пољопривредно газдинство Краинов планира да прошири производне капацитете , проширивањем површина под пластеницима ,како би на тржиште пласирали већу количину разноврсног поврћа и тиме задовољили потребе купаца.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/povrce-iz-nove-sezone-ce-biti-skuplje-na-trzistu_1432163.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар