Од Казанове до Анђелине сорте парадајза које се гаје у Србији

Аутор: draganadpetrovic
477 посета

У Србији се једе хибридни парадајз чије семе углавном увозимо из Холандије, Италије и Шпаније. Ово поврће већином је домаће производње, те наши пољопривредници гаје око 50 разних врста. Најпознатији хибриди на нашим пијацама су „Анђелина“ и „Рио гранде“. Од сортних су најбоље, али и најскупље, „воловско срце“ и „рома“, која важи за једну од најслађих сорти.
– У Србији се узгаја хибридни парадајз у 95 одсто производње, добрим делом су семена из Холандије. То су врсте које углавом у себи имају ген дугог живота коју на пијацама најлакше препознате по тврдоћи. Дуго остају свежи, дају већи принос, отпорнији су на болести и зато су их наши фармери преузели. Ту су и шпанске компаније са својим семенима и парадајзом који је мало квалитетнији и даје мало бољу укус – каже Милутин Карас, агроном.

Наше сорте попут „јабучара“ можемо још наћи у баштама по селима или на домаћим институтима, али то су мале количине. Тако ћемо на тржницама и у великим маркетима пре пазарити „нуггет“, „корадо“, „амати“ или неку сличну хибридну врсту. Како каже овај агроном, последњих година све је популарнији чери парадајз, по грамажи много мањи од обичног, али по укусу много слађи.

– У последње време појављује се парадајз који има пинк боју и пре се искључиво јео у Јапану. Овде сада полако налази тржиште и у Србији јер је доста укусан, сличан је „воловском срцу“. Цена парадајза варира из године у годину. На тржиште прво долази рани парадајз из лесковачке и моравске котлине, пре тога увозимо из Албаније и Македоније и плаћамо га између 70 центи и једног евра по килограму. Последње две године цена парадајза је добра – наставио је овај агроном.

Илустрација: Парадајз на пијацама у Београду кошта од 150 до 250 динара

У априлу и мају парадајз има високу цену која средином јуна почиње да пада јер тада на тржиште долази са свих страна, како са пластеника тако и из башта. До краја августа још се једе јефтинији парадајз и цена након тога почиње да иде нагоре. Килограм парадајза у хипермаркетима је од 150 до 250 динара, док је чери од 400 до 500 динара за килограм. Парадајз на пијацама у Београду кошта од 150 до 250 динара.

Професор др Жарко М. Илин, са Департмана за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, каже да парадајз који једемо је 90 одсто наше производње, из пластеника. Оно што треба да радује је његов квалитет.
Грађани Србије једу квалитетан и здравствено безбедан парадајз. Производи се на пластичним фолијама, па нема корова, дакле ни хербицида, а не третира се ни инсектицидима за разлику од турског и албанског. Само да још можемо да га платимо. Хибриди преовладавају јер у првој години дају већи принос од 20 до 40 одсто, али то не значи да су квалитетнији, напротив већи приноси смањују квалитет парадајза – каже Илин.

Илустрација: Парадајз је омиљено поврће код нас
Класичан хибрид

Оно што у Србији најчешће називају домаћим, није сортни већ хибридни парадајз. Они се најчешће продају у продавницама, али су заступљени и на пијацама. Цена је око 150 динара.
Воловско срце

Стара бугарска сорта поново је у моди. Плодови су неравномерни, могу да варирају од 50 грама до чак килограма. Има неравнине, светлоцрвене боје је, а онај који није прскан има пукотине на површини. Цена за килограм је 250 динара. Сладак је и користи се за салате, сокове и за кување.

Вива вирџинија

Један од познатих хибрида, а његова највећа предност је што рано сазрева. Благо је спљоштен, правилног облика, изразито црвене боје меса и спољашности. Његова цена је 130 до 150 динара.
Чери

Због слатког укуса и величине овај парадајз добио је име по трешњи. Може да буде црвен, жут, зелен и бордо. Због цене од 300 до 500 динара, највећу примену има у салатама и у декорацији јела.

Илустрација: Чери је једна од популарнијих сорти парадајза у Србији
Матијас
Матијас је хибридна сорта која даје чврсте плодове, тежине од 200 до 250 грама.

Big beef

Big beef F1 рани је хибридна сорта. Лако се прилагођава клими, даје велике плодове тежине до 330 грама и отпоран је на разне болести.
Казанова

Хибридна бујна сорта која може дати по биљци до седам килограма приноса. Плодови су до 230 грама, чврсти и меснати, погодни за дуже чување.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/evo-koje-sve-vrste-paradajza-imamo-neki-su-nabrojali-i-50-vrsta-a-imena-su-im-i-vise/97mplch

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар