Ни мање биљке ни већег бизниса

Аутор: draganadpetrovic
602 посета

Вертикална пољопривреда у затвореном простору или урбана пољопривреда је концепт који постаје све популарнији у западној Европи, али и шире. Недавно сам посетио такву установу у Копенхагену. NABO FARM је пример како би пољопривреда могла да еволуира у наредним годинама.
У подруму зграде у којој се налази својеврсни пословни инкубатор, три партнера су имплементирала овај концепт вертикалне пољопривреде, узгајајући микробиљке у хидропонском систему (који користи специјалну подлогу натопљену водом уместо земље). Са почетним улагањем од 50.000 евра, производи разне јестиве биљкекао што су броколи, црвене ротквице, купус, сенф, па чак и сунцокрет, које се беру у фази котиледона, да би се потом продавале отменим ресторанима у главном граду Данске. Да би се смањио угљенични отисак њиховог пословања,испоруке се врше искључиво бициклом!

Пројекат душе
У Копенхаген сам стигао крајем септембра, у пратњи колегинице Данијеле, која заједно представља Ferma Media Grup, као партнера у Erasmus+ пројекту који укључује и TeamOP и AMIS из Данске, Европски образовни центар из Хрватске, односно Удружење Creative Minds из Румуније,невладина организација која нуди саветовање и терапију деци са дијагнозом аутизма. У ствари, пројекат има снажну социјалну компоненту, са циљем да се створи онлајн образовна платформа за стручно усавршавање оних који се баве укључивањем особа са интелектуалним инвалидитетом на тржиште рада. Алати створени овим пројектом директно имају за циљ повећање могућности у образовању и стручном усавршавању како би се задовољиле потребе друштвене категорије која је обично искључена са тржишта рада.

Илустрација: Посета новинара данској Nabo Farmi

Подрумска фарма
Nabo Farm је такође укључена у пројекат, као студија случаја, разматрајући могућност да се оваквим људима олакша интеграција у поље рада. Основана 2018. Године од стране Sebastian Dragelykke и Jens Juul Krogshede, Nabo Farm је старт-уп компанија која је првобитно започела своју активност у напуштеној ауто радионици, након чега се преселила у подрум зграде Siljangade у Амагеру, једном од два острва који чинеградско подручје Копенхагена. Овде се на површини од 300 квадратних метара, која укључује и магацинске просторе, месечно производи између 250 и 300 килограма микробиља гајеног у хидропонском систему.Технологија је стално унапређивана, издржавши чак седам надоградњи.
„Покушали смо да направимо што јефтинији систем, што је могуће мање софистициран и што лакши за имплементацију. Користимо сопствени софтвер и то нам даје извесну стабилност“, објаснио је Себастијан, суоснивач и извршни директор Nabo Farmа.

Ко су корисници?
Главни купци су фини ресторани у Копенхагену, али и одређене мензе које раде у великим канцеларијским комплексима.
„Данас имамо око 40 купаца којима продајемо ове микробгиљке, већином је то уговорена производња.Достављамо два или три пута недељно. Понекад има и наруџбине за приватне догађаје, али то обично треба избегавати јер не можемо имати јасну предвидљивост. Радије се фокусирамо на већ лојалне партнере и јачамо своју позицију на тржишту. Зато што немамо хиперпродукцију. Међутим,на тржишту је све већа потражња за нашим производима и свакако желимо да се проширимо у будућности“, рекао је David Dossing, који се придружио као партнер у овом послу,тренутно на функцији финансијског директора.

Илустрација: Уговорена производња микробиља и сигурни купци /ФОТО: Pixabay
Преко десет различитих биљних врста
У Данској, као и у целој Европи, чини се да концепт вертикално развијене пољопривреде све више добија на значају. Гајењем усева у слојевима у контролисаном окружењу могуће је гарантовати ниво и квалитет производње сваког дана у години, независно од климатских услова. Поред тога,утицај на животну средину је минималан.
„Ову производњу смо изградили за три недеље и за месец дана почели производњу. Гајимо преко десет различитих врста биљака као што су ротквице, броколи, пак чои,поточарка, грашак, пискавица, црвени купус, коријандер, зелени и црвени сенф, рукола, и сунцокрет који се беру у фази котиледона (прва два листа). Углавном, када се појаве први листови. За узгој ових микро биљака потребно је од једне до три недеље. Све се контролише компјутерски, преко специјалног софтвера који смо направили, и за стимулацију фотосинтезе користимо ЛЕД светла“, нагласио је Давид.

Фокусирајте се на одрживост
Поред стриктно финансијских аспеката овог пословања,Nabo Farm је од самог почетка имао за циљ да постане пример одрживости за друштво у коме живимо. Све испоруке се врше бициклом, а амбалажа се враћа и рециклира. Пластични материјали за једнократну употребу су потпуно искључени.
„Наша мисија је да подржимо урбану пољопривреду на глобалном нивоу и тежимо да будемо што одрживији.Такође желимо да имамо највећи позитиван утицај на свет,промовишући производњу одрживе урбане хране“, признао је Себастијан, који је дипломирао дизајн урбаног пејзажа на Универзитету у Копенхагену, након што се претходно бавио развојем компјутерских игара.

Илустрација: Производња и сви радни процеси су дигитално потпомогнути/ ФОТО: Pixabay

Ефекат пандемије
Да би започели овај посао, Себастијан и Јенс, који је ИТ стручњак и творац софтвера који Nabo Farm користи за контролу производње јестивог биља, издвојили су сваки износ од 150.000 данских круна, што је еквивалентно приближно 20.000 евра, на шта су додали још 10.000 евра, од приватног инвеститора. У фебруару 2021. године, двојица предузетника успела су да привуку додатну инвестицију од 3 милиона круна за развој пословања и унапређење технологије узгоја микробиља, у тренутку када се озбиљно постављало питање напуштања овог посла.
„Практично, то је био очајнички вапај да нас одржи у животу, с обзиром на услове у којима нас је пандемија коронавируса тешко погодила. То је био наш највећи изазов до сада, који смо, на срећу, успели добро да савладамо“, рекао је извршни директор Nabo Farmа. Иако је добио одређену финансијску надокнаду од данске владе,неки од његових клијената су изгубљени током две године пандемије.

Смањено оптерећење
Тренутно процењена на 30 милиона данских круна (око 4 милиона евра), Nabo Farm се ослања на само три запослена са пуним радним временом и четири запослена на пола радног времена. Међутим, оптерећење није тако велико као што можете замислити. Производња и сви радни процеси су дигитално потпомогнути. Практично, калкулатор ће вам рећи колико је потребног семена, време клијања и прави период за бербу производа. Ништа није препуштено случају.Људски фактор интервенише само ради обављања ових задатака, који обично не захтевају посебне вештине.

Илустрација: Калкулатор ће вам рећи колико је потребног семена, време клијања и прави период за бербу/ ФОТО: Pixabay

Величина је битна!
Nabo Farm намерава да изгради неколико оваквих малих и средњих вертикалних фарми. Идеја је, међутим, да се они у потпуности интегришу у урбани пејзаж, а не да се развија мрежа фарми у суседству, као што име компаније сугерише – ‘набо’ значи сусед на данском.
„Желимо да будемо суседи са нашим купцима. И такође верујемо да ове урбане фарме могу да реше многе изазове конвенционалне пољопривреде великих размера, која је обично ограничена на неколиковрста усева. У Данској је готово немогуће да почните се бавите пољопривредом данас. Морате или имати веома богатог ујака или наследити фарму. Али оно што нудимо је одрживо решење које се може лако применити и које вам доноси пристојан профит“, тврди Себастијан Драгелике.

Илустрација: Микро биљке су младе биљке у првој фази развоја/ФОТО: Pixabay

Шта су микробиљке?
Такође се називају клице, беби биље, микро биљке су младе биљке у првој фази развоја. Могу се конзумирати као такве, свеже, без термичке припреме, одмах након бербе.Микрозеленило се може узгајати у класичним пластеницима или коришћењем решења за вертикалну пољопривреду и обично се гаје у контролисаном окружењу. После сетве, у саксијама, или на супстрату, већина врста клија у мраку (има изузетака) и, након ницања, биљке се пребацују на светло које може бити природно или вештачко. Тамо проводеизмеђу 7 и 21 дан на столовима за биљке, у зависности од врсте и доступног интензитета светлости. Поточарка или једноставно креша је једна од биљних врста са најширом распрострањеношћу у систему гајења у затвореном простору,због предности кратког периода клијања.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар