Најранија пролећна сетва,нигде кише и шта даље

Аутор: Gdjakovic
89 посета

Неуобичајено топла зима са мало падавина утицала је на то да многе њиве већ почетком априла буду посејане кукурузом и сунцокретом, док у земљи има нешто влаге. Ратари страхују да би суша у наредним месецима могла да има катастрофалне последице. Наде полажу у кишу и науку.

На војвођанским њивама ових дана уобичајена је слика трактора са сејалицама. Многи пољопривредници који већ деценијама производе кукуруз кажу да га овако рано никада нису сејали.

Сетва кукуруза овог пролећа поранила због недостатка влаге у земљишту

„И моје колеге из села и ја журимо да посејемо кукуруз док у земљи има још колико толико влаге. Нема падавина и земља је јако сува. Од када се бавим овим послом увек сам кукуруз сејао око 25. априла. Ове године је све поранило, шта ће бити до краја, не знам. Одлучио сам се за домаће хибриде, средње групе зрења“, каже пољопривредник из Арадца.

Стручњаци објашњавају да је почетак сетве претходних година зависио од температуре земљишта. Ове године земља је већ крајем марта имала одговарајућу температуру за овај важан посао. Почетак сетве одредила је количина влаге у земљишту.

Семе треба засејати мало дубље у земљиште, јер му је потребна влага за клијање

„Произвођачи су кренули раније са припремом земљишта и они који су одмах након припреме обавили сетву су добро урадили. На тај начин се сетвени слој није исушио, јер са сваким ситњењем ми додатно губимо влагу из земљишта. На терену је сада ситуација да је сетвени слој од пет центиметара потпуно сув“, каже Зорица Рајачић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Пшеница, јечам, уљана репица – вапе за кишом

„Пре неколико година смо имали проблем са пшеницом која је почела да се суши због недостатка влаге. Она је тренутно велики потрошач воде, јер је кренула у интензивни пораст. Можда овај недостатак падавина више утиче на пшеницу и озиме културе, него на пролећне. За ницање је потребна минимална количина воде, а пшеници, јечму, уљаној репици она много више треба и ти усеви вапе за кишом. Прогнозе које имамо најављују евентуалне оскудне количине падавина, које тешко да могу да помогну у овој ситуацији када је велики дефицит влаге још од фебруара“, каже Рајачић.

Системи за наводњавање су решење које је све неопходније

Због тога произвођачи морају да поведу рачуна на којој дубини сеју кукуруз и да условима на парцелама прилагоде своје машине.

„Тренутно се влага налази на дубини од око седам центиметара. Препорука је да се семе положи у влажно земљиште, јер ће та влага и температура утицати на брзо клијање и ницање“, објашњава наша саговорница.

Имајући у виду тренутне временске прилике не чуди што је код произвођача присутна доза страха да ће наступити период суше, кажу стручњаци. Како нико не може да предвиди да ли ће таквих неповољних услова заиста бити, једино што произвођачи могу јесте да се на њих прилагоде.

„Осим правилном дубином сетве, прилагођавање неповољним условима суше се огледа кроз правилан избор хибрида, како према агреоколошким условима, тако и према намени тј. да ли је у питању жетва зрна, берба у клипу, силажа. Иде се у правцу бирања хибрида краће вегетације, јер управо та раностасност омогућава хибриду да се боље прилагођава“, каже др Жељко Каитовић из Института за кукуруз Земун поље.

Веома важна мера је, додаје, да се смањује број биљака по јединици површине. Препорука је да иде од 62.000 до 65.000 биљака по хектару.

„Најоптималнија мера свакако је наводњавање. Ипак, знамо да је то озбиљна инвестиција, која захтева и водне ресурсе и одговарајућу инфраструктуру“, истиче наш саговорник.

Наводњавање једна од већих инвестиција, али једина сигурност од суше

Пред пољопривредним произвођачима је, оцењује, производна година пуна изазова. С једне стране због неповољних временских услова који су у складу са глобалним климатским променама, а с друге због неизвесности када је у питању економска оправданост производње, не само кукуруза, већ и других ратарских култура.

Извор: РТС

Према новим прогнозама наредне недеље треба очекивати захађење и падавине.

Srodni tekstovi

1 коментар

bwerpipes growers 13. април 2024. - 23:51

Bwer Pipes: Your Partner in Sustainable Agriculture: Embrace sustainable farming practices with Bwer Pipes’ eco-friendly irrigation solutions. Our efficient sprinkler systems and durable pipes enable precise water management, promoting crop health and environmental stewardship in Iraqi agriculture. Learn More

Одговори

Оставите коментар