Микробиље све уноснији бизнис и одлична зарада

Аутор: draganadpetrovic
291 посета

Светски тренд узгоја микробиља полако али сигурно шири се у Србији, па је ова „супер храна“ постала хит међу младима који све више практикују здраве стилове живота.Поједини трговински ланци и продавнице здраве хране препознали су потребе потрошача па се на рафовима специјализованих маркета могу пронаћи мале биљке које у себи садрже изузетно висок ниво хранљивих материја.

Пре око пет година Данијела Ратков је упослила своју љубав према здравом животу и храни са знањем стеченим на Хемијском факултету и почела из хобија да експериментише са семенима.

Почела је да производи клице и узгаја микробиља за своју породицу, а током времена је са сарадницима развила и производњу и бренд „Грина“ у оквиру које се данас производе клице, микробиље, сокови од житних трава, биљна млека. Ускоро ће на тржишту пласирати и биљне сиреве од махунарки и житарица у којима ће се, између осталог, наћи и клице и микробиље.

– Због својих благодети које носи у себи и броја произвођача, микробиље постаје све доступније и заступљеније у исхрани људи – објашњава Ненад Ратков, Данијелин супруг.

Илустрација: Микробиље је изузетно младо поврће са високом концентрацијом хранљивих материја
Шта је микро биље?

Микробиље је врло младо поврће високо око 5 до 10 центиметара, пуног, врло често интензивног и ароматичног укуса узрокованог концентрисаним садржајем храњивих састојака. Расте у разним бојама и текстурама, а укус варира од неутралног до пикантног, благо киселог или чак горког, у зависности од врсте.

– Препознајући њихову вредност, све већи број људи и код нас и у свету их употребљава као додатак својој исхрани као веома здрав и нутритивно богат извор храњивих материја које поред градивних особина имају и врло благотворне здравствене ефекте, те их људи користе и приликом лечења и опоравка и од најтежих болести – објашњава Ненад.

Козумирање микробиља и поврћа је генерално повезано са мањим ризиком од многих болести, захваљујући великој количини витамина, минерала и корисних биљних једињења која садрже многоструко више него одрасле биљке исте врсте.
– Као такво може смањити ризик од многих болести. Један од мноштва примера колико су храњиве материје концентрисане у микробиљу илуструје и чињеница да 50 грама микробиља броколија има исту количину сулфорафана (детоксификујући изотиоцијанат за који се сматра да је антиканцерогена супстанца) као у једном килограму зрелог броколија – указује Ненад.

Много је начина да се микробиље укључи у исхрану, као додатак салатама, прилог јелима, сендвичима. Такође, може се додавати у смутије и сокове. Сок од јечмене траве популаран је пример сока од микробиља. Тренд у свету је да се од микробиља производе и разни суплементи, медицински и козметички препарати.

Микробиље је врло погодно и за индивидуално узгајање, јер се може гајити на разним местима, укључујући на отвореном, у пластеницима, па чак и на прозорској дасци. Све више људи се одлучује да микробиље укључује у своју исхрану тиме што почиње да га самостално производи.

Илустрација: Семе не сме бити хемијски третирано

Како да сами гајите микробиље?

Код узгајања микробиља код куће, важно је да је семе обавезно нетретирано (по могућству органски произведено) и да се одаберу растући медијуми (супстрати) који су декларисани и у чији састав се може поуздати.

Потребна је посуда, квалитетно семе и добар медијум за раст, правилно осветљење – било сунчево или вештачко осветљење (лед лампа, температура боје светла од 6000 К), идеално за 12-16 сати дневно.

Извор: https://www.agrotv.net/uzgoj-mikrobiljaka-moze-da-bude-dobar-biznis/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар