Како изгледа кад бумбари опрашују поврће

Аутор: draganadpetrovic
61 посета

Село Самариновац у општини Житорађа, са око хиљаду становника, једно је од највећих произвођача поврћа на југу Србије. Годишња производња из године у годину расте, а посебан замах добија након електрификације око 500 хектара ораница 2021. године, коју је финансирала држава.

Jедна од највећих “фабрика хране на отвореном“ налази се на југу Србије. У стотинама пластеника и на плодним ораницама гаје се паприка, парадајз, краставац, а последњих година и бостан. Ново време стигло је пре три године, када је струја у потпуности заменила скупи дизел.

“Електрификација нам је много помогла, ми смо се препородили како је дошла струја, млади остају, не одлазе, ту су. Лубеница је главна култура, имамо хектар и по под тунелима, то је за ранију производњу, и три хектара за касније“, каже повртар из Самариновца Марко Пешић.

Илустрација: Породица Зорана Милошевића користи савремене методе у производњи паприке у пластеницима

Бостан преовладава и на парцелама Драгана Пешића, кога је екипа РТС-а затекла како са супругом припрема младе биљке за климатске услове без најлона.

“Бавим се производњом бостана, на површини од шест хектара. Само упоран рад, од мрака до мрака. Према садашњој ситуацији, до сада, ја се надам, од 1. до 5. јуна, месец дана раније, да изађемо на тржиште, у односу на прошле године“, рекао је Драган Пешић.

И породица Зорана Милошевића једна је од већих произвођача. Поврће гаје на више од 13 хектара, а познати су и по бројним иновацијама у производњи, почев од савременог клијалишта до коришћења бумбара за опрашивање биљака.

“Пластеници су се баш проширили ове године, највише је заступљена паприка у нашем крају. Ту смо рођени, ту остајемо, ми имамо неку љубав према свом крају, шта су нам дедови оставили овде и то поштујемо и ценимо“, навео је Зоран Милошевић.

Село Самариновац је јединствено и по томе што је село са највише младих у Топлици. Да би тако било и даље, мештани очекују помоћ државе, пре свега за завршетак Дома културе, који чекају деценијама.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5427043/najveca-fabrika-povrca-nalazi-se-u-samarinovcu—polja-paprika-paradajza-lubenica-zaprasuju-bumbari.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар