Српска пољопривреда је пред још једним изазовом – површине под шећерном репом ове године биће мање за око 30% у односу на претходну, а још једна шећерана у Србији ставља катанац на врата. Фабрика у Ковачици престаје са радом, што је још један ударац за пољопривреднике у Банату. Из МК саопштавају да ће ту сада производити алкохол а да ће произведену репу у Банату транспортовати до преостале две шећеране. Међутим то је слаба утеха јер пољопривредници у Банату очигледно одустају од производње шећерне репе.
Тешка производна година, суша и неизвесни услови на тржишту, узели су свој данак. Произвођачи оклевају са сетвом шећерне репе јер је прошла сезона донела слабе приносе и економску неизвесност. Две преостале фабрике, у Врбасу и Пећинцима, уговориле су око 24.000 хектара, али и сами признају да нису задовољни том цифром.
– Нисмо задовољни, али с обзиром на прошлу годину, када су произвођачи били обесхрабрени, овај резултат је још и задовољавајући – каже Раде Миљевић, директор сировинског сектора шећеране у Врбасу.
Затварање шећеране у Ковачици је посебно алармантно. Ова фабрика годинама се борила са све тежим условима пословања, а сада ће бити претворена у погон за производњу алкохола. Сви уговорени засади из Баната биће пресељени у друге шећеране, што за произвођаче значи веће транспортне трошкове и додатну неизвесност.
Иако се произвођачима нуди загарантована цена од 45 евра по тони уз бонусе, очигледно је да многи више не виде шећерну репу као сигурну културу. Остаје питање да ли ће ускоро и друге шећеране делити судбину оне у Ковачици, и да ли Србија постепено губи сопствену производњу шећера.
Извор: РТС; АГРОПРСС