Икона светског винарства постаје Србин и планира озбиљна улагања у нашој земљи

Аутор: draganadpetrovic
319 посета

ЈЕДАН од најпознатијих светских винара Лодовико Антинори добија ускоро српски пасош! Како „Новости“ сазнају, овај искусни и, надалеко позанти италијански стручњак, поднео је захтев за пријем у држављанство Србије, који је наша влада одобрила, на препоруку Привредне коморе Србије.У њој се наводи да Антинори има огромно искуство у производњи вина, те да своје знање жели да пренесе у нашу земљу, у ову перспективну грану индустрије. Такође, планира да оснује привредно друштво и уложи велика средства у овој области.Лодовико Антинори власник је познате италијанске компаније Tenuta di Biserno која се бави производњом вина, а чији су брендови међу топ 10 у Европи. Био је власник и фирме Теnuta dell Ornellаia, као и партнер у компанијама Powderon из Швајцарске, Mia Estates из Италије и Meridiana са Малте.

Илустрација: Вина Лодовика Антинорија су у топ 10 на свету

Рођен 1943. године у италијанском месту Скандичи, Лодовико је седамдесетих година прошлог века, у породичној фирми L&P Antinori радио као менаџер за америчко тржиште.После тога, био је власник компаније ILA, чије је седиште било у Милану, а дистрибуирали су једну врсту пива и француска вина.Почетком осамдесетих, одвојио се од породичне компаније и почео да производи вина у селу Болгери, на земљишту које је наследио од мајке.
Прва берба која је пуштена на тржиште била је она из 1985. године. У наредних двадесетак година, његова тадашња компанија Теnuta dell Ornellаia бележила је невероватан раст вина „супертоскан“, па је Болгери постао једна од водећих светских регија у производњи вина – стоји, поред осталог у богатој биографији овог стручњака и менаџера.- Када је пре 20 година продао Теnuta dell Ornellаia, Лодовико Антинори сву енергију уложио је у фирму Tenuta di Biserno (бисерно земљиште) у суседној Бибони.

Икона светског винарства, како многи називају Антинорија, већ неколико пута је био у Београду. Он је својим српским колегама преносио знања и искуства из Италије и Америке, говорио о производњи вина, али и о његовом упаривању са храном. Он је још тада пожелео да, као саветодавац и консултант, учествује у српском винарству.
Страствени фотограф

АНТИНОРИ је, у младости, кратко био фото-репортер у Вијетнаму, укључујући и период током тамошњег рата, а радио је и као ТВ новинар у Америци.
Уметност и фотографија имају, истицао је у више наврата, важну улогу у његовом животу и још увек је страствени фотограф.

Илустрација: Огромно искуство Антинори жели да подели са српским виноградарима и винарима
МОРСКИ ПОВЕТАРАЦ

АНТИНОРИ сматра да се вина произведена у Бибони значајно разликују од оних у Болгери.

– Рељеф је стрмији и тло је каменитије. Бибона има предност због већег утицаја хладног морског поветарца Тиренског мора. Сви ови елементи заједно креирају савршену територију за класичне „бордо“ сорте, а пре свега „каберне франс“ – говорио је у више наврата чувени винар.

Извор: https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1131970/italijan-srpskim-pasosem-ulaze-nase-vinograde-poznati-svetski-vinar-dobija-drzavljanstvo-nase-zemlje

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар