Похвале за балканска вина из пера стручњака светског гласа

Аутор: draganadpetrovic
215 посета

„Decanter“ је пре неколико дана објавио информативан текст о винима Балкана из пера Каролајн Гилби MW, признатог светског стручњака за вина са ових простора и честог госта Балкана.У тексту под називом „Wines of the Balkans – five things to know“, Гилби је одговорила на пет питања о балканским винима, од географске позиције полуострва, преко винске историје и сортимента, до преовлађујуће климе и винских стилова.

Гилби се у сажетом, али надахнутом тексту осврнула на дугу винску историју Балкана, поменувши и давне неолитске културе, као што је винчанска, које су узгајале грожђе, и античко винарство које је овде оставило бројне трагове. Гилби је написала и да је Балкан велики простор, пространији од Иберијског полуострва, који се одликује великим диверзитетом.

– Резултат је тај да у овој регији расте обиље аутохтоних и јединствених сорти. Свака земља има своје важне сорте, од којих неке имају потенцијал да постану водеће – нагласила је, поменувши сорте као што су калмет, грашевина, вранац, фетеаска негра, ребула, и наш прокупац.

Илустрација: Балканска вина све више привлаче пажњу најеминентнијих познавалаца вина

Каролајн Гилби MW је додала и да су балкански винари стекли право поверење у квалитет свог грожђа, што резултира елегантним винима.

– Најбоља вина нису оптерећена високим процентом алкохола, прејаким танинима и снажном аромом храста, већ нуде равнотежу и хармонију и дозвољавају грожђу и тероару да заблистају – написала је.

Гилби се осврнула и на нове, занимљиве трендове у балканском винарству, од оранжних вина до дозревања вина у бурадима од акације, дуда и јасена. Похвалила је и напоре на прављењу пенушавих вина, и рекла да и бела и црвена вина на Балкану долазе у свим стиловима, од свежих и деликатних до моћних и карактерних.

У закључку текста, позвала је да се и наредне године испрати велики вински догађај који је крајем овог лета у Београду промовисао винарство три балканске земље.

– Један од догађаја на које треба обратити пажњу 2023. године је недавно лансиран вински сајам „Wine Vision by Open Balkan“, који је у 2022. повезао Србију, Северну Македонију и Албанију, и приказао разноврсност и квалитет вина ове регије – написала је Каролајн Гилби MW.

Извор: https://www.agrotv.net/zemlje-balkana-mogu-da-budu-ponosne-na-svoja-vina/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар