Више њива за младе у селу

Аутор: draganadpetrovic
851 посета

НОВИ закон о пољопривредном земљишту требало би да реши многе недоумице и проблеме које тренутно муче пољопривредне произвођаче.То сматра министар Бранислав Недимовић, који је у друштву Чедомира Божић, покрајинског секретара за пољопривреду, у пратњи народног посланика Велибора Милојичића и председника СО Кула Владимира Ђуровића, посетио газдинство породице Ровчанин у Сивцу.

Ова породица се бави ратарском производњом, првенствено гајењем шећерне репе и кукуруза, на око 600 хектара, махом узетих у закуп.

Илустрација: Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде
  • Пољопривреднике у селу, нарочито младе, највише занима како да купе државну земљу или да је добију у закуп на дужи рок, јер се тренутно нуди на лицитацији на период од само 12 месеци – рекао је домаћин Милан Ровчанин.

Министар Недимовић је казао смо још у процесу реституције, која ће бити завршена за годину-две.

  • После тога ћемо озбиљније моћи да приђемо проблему државног пољопривредног земљишта и решавању све чешћих захтева, посебно младих земљорадника, да дођу до тих ораница – предочио је министар.
  • Држава ће сигурно изаћи у сусрет младима који желе да остану на имањима својих очева и дедова и развијају и увећавају своја газдинства.Покрајинском секретару је указано на потребу уређења каналске мреже за наводњавање и одводњавање, која је врло битна за пољопривреднике.
  • Већ почетком недеље ћемо са представницима „Вода Војводине“, које управљају каналском мрежом, изаћи на терен и сагледати целокупну ситуацију у кулској општини, посебно на Малом Стапару, за шта су сивачки пољопривредници највише заинтересовани – рекао је Божић.
  • Значајне су информације које смо добили од домаћина, јер ће нам користи у креирању нових конкурса за доделу субвенција пољопривредним произвођачима.
Илустрација: Држава ће изаћи младима у сусрет

Највећи атар
ЂУРОВИЋ је истакао посебно задовољство што су кључни људи за пољопривреду посетили Сивац, који има највећи атар (15.500 хектара) у кулској општини.

  • У овом селу нема фабрика, него је главна делатност пољопривреда, са великим бројем мањих газдинстава, која запошљавају по десетак људи – рекао је председник СО.
  • Извор:https://www.novosti.rs/srbija/vesti/999909/vise-njiva-mlade-selu-novi-zakon-poljoprivrednom-zemljistu-resava-brojne-nedoumice-probleme-agraru

Srodni tekstovi

1 коментар

Ja 30. мај 2021. - 13:45

Kojim mladima???ovima sto su otisli u Nemacku,Austriju… ili nama sto smo ostali?dace mladima koji su u dogovoru sa ovima na vlasti a mladi opet daju tajkunima da rade i mafiji da peru pare.sve po zakonu kroz rupe…nema nista od toga…

Одговори

Оставите коментар