Шта споразуми са Кином доносе пољопривредницима?

Аутор: draganadpetrovic
55 посета

СПОРАЗУМ о слободној трговини са Кином, који ступа на снагу од 1. јула, представља изузетну шансу за српске компаније и пољопривреднике којима се отвара огромно тржиште од 1,4 милијарде становника. Либерализација ће омогућити Србији да значајно повећа извоз у ову азијску земљу, имајући у виду да ће се царина постепено снижавати на нулу за више од 10.000 наших производа, док кинеске тарифе на увоз робе, иначе, износе од 38 до 62 одсто.

Међу производима који ће се за месец и по дана наћи у поменутом режиму су српске јабуке, шљиве, боровнице, брескве, лубенице, месо, џемови, конзервирано поврће, кисели краставци, кукуруз шећерац, уљарице, пиво, вода. Ти артикли чине 60 одсто листе домаћих пољопривредно-прехрамбених производа које је Србија кандидовала за укидање царина. За 16 одсто производа тарифе ће се, до потпуног укидања, смањивати наредних пет година. Међу њима су свеже и сушено поврће, од воћа крушке и грожђе, затим жвакаће гуме, воћни сок, кечап и неки кондиторски производи. На тој листи је и вино, а држава има велика очекивања када је овај производ у питању. Тренутно царина за ово пиће износи 42 одсто, а за пет година ће бити нулта стопа. За две деценије, извоз српског вина у Кину порастао је са 80 на 380.000 литара. За слободан извоз српске ракије без дажбина биће потребно 10 година.

Постоје три фазе примене споразума у наредних 15 година, након 1. јула следећа је за пет година, па за деценију, тако да има довољно времена да се наша економија прилагоди томе. Иначе, српским производом сматра се онај који је направљен од најмање 51 одсто домаћих сировина. Споразумом о слободној трговини предвиђено да ће са кинеског тржишта у Србију без царина стизати више од 8.000 производа. Међу њима су живе животиње, палмино уље, пиринач, шитаки печурке, кељ, шпаргле, плави патлиџан, кокосов орах, банане, ананас и авокадо. Како би заштитила наше произвођаче, држава је омогућила увоз углавном оних кинеских приоизвода где не постоји домаћа производња, а водила је рачуна и да то буду артикли који доприносе даљем расту и развоју српске индустрије.

Илустрација: У Кину ћемо слати и шљиве, али и друго воће

У Привредној комори Србије истичу да Споразум о слободној трговини даје озбиљне бенефиције за српске извознике који не долазе из сектора сировина попут бакра, челика или дрвне грађе. Како истиче Бојан Станић из ПКС, споразум би требало да допринесе да се привреда Србије додатно позиционира на кинеском тржишту, баш због тога што ми у Кину највише извозимо сировине.

– Са друге стране, он би требало да отвори простор за оне производе где ми већ остварујемо конкурентност на међународном тржишту као што су прехрамбени производи, међу којима су производи млечне индустрије, из области производње алкохола, безалкохолних пића, а посебно вина – каже Станић.

Српска предузећа, како додаје, преко великих мултинационалних компанија које већ послују или планирају да дођу у Србију, требало би да користе бенефите споразума и уђу у те ланце снабдевања, тако да им на индиректан начин буде доступно кинеско тржиште.

– Споразум је, пре свега, прилика да се повећа обим размене између Србије и Кине, и да то иде постепено у корист Србије. Ми сада имамо размену која износи око 5,6 милијарди евра, извозимо само 1,1 милијарду, а са друге стране увозимо око 4,5 милијарди.

Илустрација: Извозићемо и готове производе попут џемова / ФОТО: Pixabay

Станић оцењује да је сада суштински важно да се постигне да споразум који имамо са Кином буде на обострану корист, односно да не дође до раста дефицита него да се побољша позиција Србије у спољнотрговинској размени између две земље имајући у виду наше стратешко партнерство. Поводом коментара да ми као мала земља својом робом тешко можемо подмирити било које кинеске потребе, Станић истиче да није ни питање да ли ће Србија моћи да покрије кинеско тржиште.

– Међународна трговина је састављена од многих малих учесника, али они опет налазе своје место на међународном тржишту, укључујући и ланце снабдевања. Наравно, уколико својом понудом добаците до једне провинције Кине, до једног града, онда је то врло значајно. Циљ је да се извозом из Србије покрије један део великог кинеског тржишта.

Према речима Катарине Закић из Института за међународну политику и привреду, извоз дувана је конкурентна предност у трговини са Кином, а управо је споразумом укинута царина, што ће утицати на ниже цене тог производа на кинеском тржишту. Она указује и да се резултати овог споразума не могу очекивати одмах, да није лако српским компанијама да се пробију на тако велико и конкурентно тржиште и да је потребна институционална подршка.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1364915/otvaramo-vrata-kineskog-trzista-1-4-milijarde-kupaca-cak-95-odsto-srpskih-proizvoda-izvozice-bez-carine

Srodni tekstovi

Оставите коментар