Још ни жетва није готова а кренула трка за ораницама, милиони се нуде

Аутор: Gdjakovic
596 посета
Већина војвођанских општина и градова је припремила годишњи план закупа и коришћења земљишта у државној својини, а неке су већ и расписале огласе за издавање њива у аренду. По ономе што се може видети из огласа, цене закупа државног пољопривредног земљишта су шаролике, а негде и фрапантне. Као на пример у апатинском атару, тачније у Сонти, почетна цена за закуп хектара ни мање ни више него – 500.020 динара.Реч је о екстрему, а после завршене лицитације знаће се да ли ће и коме ово парче земље од једног јутра бити издато у закуп по овој папреној цени. Са друге стране, у истој катастарској општини у Апатину оранице се дају у закуп и по 3.621 динара по хектару.

Скок цене пшенице на берзи у Србији

У Бачкој Тополи укупно се издаје у првом кругу надметања 127 хектара пољопривредног земљишта. Највише почетне цене су у Горњој Рогатици, Новом Орахову, Бајши и Његошеву – 75.357 динара по хектару, док се у Малом Београду може закупити и за 3.202 динара.
И Србобран је огласио закуп 528 хектара државних ораница, а цене се крећу од најмањих 6.461 до највише 71.011 динара.

Извор: Новости

– Иако би квалитет земљишта по некој логици требало да буде најважнији фактор који одређује цену закупа, локација је највећи фактор за формирање цене пољопривредног земљишта. Важан елемент сваке пољопривредне производње је околна инфраструктура и шта нам вреди парцела најквалитетније земље ако до ње нема пута? На тржишту пољопривредног земљишта таква парцела не вреди пуно – објашњавају у Удружењу пољопривредника. – Такође, зависи и од величине понуђеног комада, односно да ли парцела утиче на укрупњавање површина које се већ обрађују. Ту је и период на који се закупљује, који је углавном од пет до 15 година.

На лаванди 13000 евра зарада по хектару али има доста и да се ради

Тако се хектар оранице у беочинском селу Черевић може закупити за мизерних 810 динара док десетак километара даље, у Баноштору он кошта 40.310 динара. Велика разлика је и у Сенти, где је најмањи закуп хектара 5.022 а најскупљи 59.198 динара. У Тителу је најјефтинија њива у Шајкашу и Мошорину и може се закупити за 2.841 динар, док је у Гардиновцима најскупља и закуп кошта 13.133 динара.

Чекају Нови Сад, Сомбор…

ГОДИШЊИ програми закупа и коришћења пољопривредног земљишта усвојени су и за градове Нови Сад, Суботица, Сомбор и друга војвођанска места, која ће ускоро расписати и огласе за лицитацију, тако да ће се знати и цена аренди. Досадашња пракса говори да су најскупље њиве по правилу у Јужнобачком, а најјефтиније у Јужнобанатском округу. Када сва процедура буде завршена видећемо да ли ће неко успети да надмаши њиву у Сонти.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар