Јефтиније гориво за пољопривреднике од Нове године, ево како се подноси захтев

Аутор: Gdjakovic
717 посета

Од 1. јануара пољопривредници ће моћи да, према новом правилнику који су донели министар финансија и министарка пољопривреде, затраже поврат акцизе коју су платили на дизел и биогориво, уз бројне услове, пренео је данас Н1.

Нови правилник је ступио на снагу, али ће се примењивати од 1. јануара 2024. Прописом је предвиђено да ће пољопривредници поврат акцизе моћи да остваре за, највише 100 литара нафте и биогорива.

Постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује, а гледаће се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара.

Да би поднели захтев за поврат акцизе, пољопривредници ће морати да поседују и фискалне рачуне на којима ће, када је реч о пољопривредницима који су физичка лица, стајати и број пољопривредног газдинства.

Фискални рачун, прецизира се „мора да садржи податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива“.

„Захтев за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе, у складу са овим правилником, подноси се министарству, надлежном за послове пољопривреде, Управи за аграрна плаћања, избором и попуњавањем одговарајућег електронског обрасца захтева, у онлајн форми, непосредно у оквиру софтверског решења е-аграр“, наводи се у правилнику.

Правилником се прописује и шта се све уноси у тај електронски образац захтева, што између осталог укључује и датуме и количине купљеног горива, као и бројеве тих фискалних рачуна који се односе на конкретну куповину.

Уноси се, такође, и назив катастарске општине, број и површина катастарске парцеле засађене под одговарајућом биљном културом за коју је извршена набавка деривата нафте и биогорива за пољопривредне сврхе и други подаци.

„По пријему захтева Управа спроводи административну контролу упоређивањем података са подацима из регистара и службених евиденција“, стоји у правилнику.

Како се српски производи котирају у свету и шта се највише тражи?

Пољопривредници имају право на жалбу у року од 15 дана од дана достављања решења.

Ако пољопривредник поврат плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац ће морати да врати са затезном каматом, а пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус, па неће имати право ни на какве субвенције док тај новац не врати.

А, ако у рачуници погреши држава и врати му више новца него што је требало пољопривредник ће опет морати да врати новац са каматом, али нема забрану на друге субвенције док то не учини.

Извор: Крстарица (Бета)

Srodni tekstovi

12 коментари

Slavisa 27. децембар 2023. - 02:00

Jebo Vas vas zakon….lopovska posla@

Одговори
Zlatko Belčić 27. децембар 2023. - 08:51

Definitivno niste normalni…poljoprivrednik će se pretvoriti u administratora umesto da se bavi poljoprivredom !!!???

Одговори
Patnja 27. децембар 2023. - 11:56

Al su zakomplikovali….a najjače je oni greškom prebace novac na tudj racin ok moras da vratis novac nije tvoj ALI MORAŠ DA IM PLATIŠ KAMATU zato sto su ONI POGREŠILI. STRAŠNO.

Одговори
Zoran 27. децембар 2023. - 23:35

Zar nije pametnije da su podelili poštom poslali bonove i to uz povraćaj razlike odmah na pumpi

Одговори
Stojan 28. децембар 2023. - 09:06

Mali mora da nestanu, nasa vlada i predsednik su prihvatili te uslove svetskih mocnika, kako bi nad nama nesmetano sprovodili teror.

Одговори
Goran 28. децембар 2023. - 02:23

Marš,lopovi jedni…

Одговори
Groooarrr 28. децембар 2023. - 03:29

Hvala mojoj lopovskoj drzavi na moje pare s kamatom. Ne treba mi to vase EU sranje na ovu moju muku. Ako hocete, dajte a ne da nas pravite majmunima, uvek vam je malo.

Одговори
Penzioner 28. децембар 2023. - 07:45

Bas ste ga zakomplikovali .prvo ja u 60g neumem da se snadjem .glupost

Одговори
EU bez alternative 28. децембар 2023. - 18:03

Gospodo poljoprivrednici,ratari ostali seljaci,glasali ste za ovo!!!Koliko vremena i ponizenja ce te utrositi moleci kojekoga da vam zavrsi ovo?A da ne navodim probleme koje ce nastati ako bude kakva greska u unosu itd.koliko samo neisplacenih subvancije na zemljiste,umaticene stoke nije isplaceno usled NEPISMENOSTI i nesnalazenjea disciplinovane glasacke masinerije?Verovatno je EU krivac za sve ovo,sto navede neko od predhodnika

Одговори
Đorđe 31. децембар 2023. - 16:32

U Hrvatskoj odeš na pumpu pokažeš papire da si poljoprivrednik i sipaš naftu za 0,9 evra

Одговори
SELJAK 2. јануар 2024. - 13:28

KASNO , GORIVO MEŽE DA BUDE DZABE ALI U SELIMA SU OSTALI MATORI I BOLESNI A ZEMLJU MOŽE DA OBRAĐUJE ZDRAVA OSOBA !
OD SELJAKA DRŽAVA STVORILA ROBOVE I INVALIDE !

Одговори
Istinaistina 5. јануар 2024. - 18:37

Sram te bilo drzavo. Cilj ti je da sto vise seljaka odustane od podnosenja zahteva a toliko podataka treba uneti kao da ce zemlju obradjivati na Marsu.

Одговори

Оставите коментар