Једна држава на свету произведе петину пшенице, а ретко ко зна која је!

Аутор: Gdjakovic
411 посета

После пиринча и кукуруза, пшеница је трећа житарица по производњи у свету, а друга по производњи за људску исхрану.Док више од 80 различитих земаља производи пшеницу широм света, већина глобалне производње пшенице долази из само неколико земаља

Добри чварци имају и један тајни састојак, ми знамо који

Док више од 80 различитих земаља производи пшеницу широм света, већина глобалне производње пшенице долази из само неколико земаља, према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Првих пет земаља које највише производе пшеницу у свету, на основу укупног приноса у тонама у периоду од 2000-2020 године, су Кина, Русија, Индија, Сједињене Америчке Државе и Француска.

Препорука за читање:

Овде можете видети цене са кванташке пијаце

Кина, највећи светски произвођач пшенице, произвела је више од 2,4 милијарде тона пшенице у последње две деценије, што чини отприлике 17 процената укупне производње у периоду од 2000-2020. године. Већина кинеске пшенице се користи у земљи како би се задовољила растућа потражња за храном. Кина је највећи светски потрошач пшенице у 2020/2021.години, јер на ову земљу отпада око 19 процената глобалне потрошње пшенице.

Друга по величини земља по производњи пшенице је Индија. Током последње две деценије, Индија је произвела 12,5 процената светске пшенице. Као и Кина, Индија већину произведене пшенице држи под својом контролом због значајне потражње за храном широм земље.

НОВО НА САЈТУ: Да ли волите црни парадјз?

Русија, која је трећи по величини произвођач пшенице у свету, такође је највећи светски извозник пшенице. Земља је 2021. године извезла пшеницу у вредности од више од 7,3 милијарде долара.

Пошто су Русија и Украјина значајни глобални произвођачи пшенице, текући сукоб између ове две земље изазвао је огромне поремећаје на глобалном тржишту пшенице. Конфликт је имао утицаја и на суседне индустрије. На пример, Русија је један од највећих светских произвођача ђубрива, а сукоб је довео до глобалне несташице ђубрива што би могло довести до несташице хране широм света.

ЛЕПОТЕ ЖИВОТА НА СЕЛУ „ПРВА БРАЗДА – НОВО СЕЛО“

Енергија Балкана

Извор:

Koje su države najveći proizvođači pšenice?

Srodni tekstovi

Оставите коментар