Цене ђубрива у свету почеле да расту, како је код нас?

Аутор: Gdjakovic
556 посета
Очекује се да ће уреа наставити да поскупљује и у наредном периоду

На светским тржиштима опет расту цене ђубрива, а аналитичари предвиђају да ће се такав тренд наставити и у августу. Све ово наслућује да ће они који се нису снабдели почетком јула, када су цене биле најниже ове године, сада морати да издвоје знатно више новца за ђубриво.

У Француској су ове недеље цене урее увећане на 379 евра по тони што је више за 36,5 евра у односу на прошлу седмицу. Цене КАН-а повећане су још више, док су азотна ђубрива поскупела за чак 35 до 60 евра по тони на шта је, по објашњењу аналитичара, утицао поново све скупљи гас.

Оваква ситуација са ценама влада и у немачким увозним лукама, као и у Америци пренео је специјализовани портал „Агрархојт”.

Очигледно да криза с транспортом и прекид црноморског житног споразума доноси нове неизвесности у глобалном сектору производње хране.

Подсетимо, крајем маја изгледало је да се ситуација смирује и да бура пролази. Тада су цене ђубрива на тржишту знатно пале у односу на прошлу годину, што је према мишљењу аналитичара, била назнака да криза у овом сектору полако пролази.

Европско тржиште без руског не може да се снабде и задовољи потребе аграра.

Према подацима Републичког завода за статистику из новембра 2022. минерална ђубрива у Србији су за годину дана поскупела чак 126 одсто. Још у фебруару на међународном терминском тржишту цена урее пала је на ниво из јануара 2021.

Нагли скок цена ђубрива на глобалном нивоу изненадио је и највеће трговце и произвођаче. Иако страни аналитичари предвиђају да ће се тренд раста наставити, изузетно је тешко предвидети шта ће се дешавати у наредном периоду, изјавио је за „Политику”Станко Поповић, власник „Еликсир групе”, која је водећи домаћи произвођач минералног ђубрива.

– Нико не зна шта се догодило, цене су почеле изненада да расту. Уреа је поскупела за 50 одсто, са 250 на 370 евра по тони – каже Поповић. Додаје да је могући разлог оваквог дешавања на тржишту и то што је од почетка ове године ђубриво драстично појефтинило.

Уреа, рецимо, са 900 евра по тони на фобу (роба утоварена у Африци или Русији) на 250. Такође, како наводи, и египатским фабрикама је наређено да смање производњу јер немају довољно гаса, а због високих температура троше много струје за рад клима-уређаја.

– С једне стране, дакле, имамо реално мању производњу. Истовремено и купци су чекали са набавкама ђубрива, сматрајући да ће цене још да падају, а сада су сви почели да купују. Све ово може да узрокује наставак раста, али постоји могућност и да се за две недеље цене врате на нижи ниво – напомиње наш саговорник.

Наглашава да је ситуација на нашем тржишту за сада мирна јер ће домаћим пољопривредним произвођачима азотно ђубриво бити потребно тек на пролеће, док ће трговци о набавкама размишљати почетком 2024.

У септембру нам је потребно НПК ђубриво (комплексно минерално ђубриво које садржи азот, фосфор, калијум) које је у међувремену појефтинило (са 850 евра на око 400 до 450) и чија цена за сада мирује.

Подсетимо, почетком пролећа изгледало је да се ситуација на тржишту ђубрива полако опушта јер су цене знатно пале у односу на прошлу годину када је ђубриво достизало рекордне износе, због чега је и потрошња на глобалном нивоу смањена.

Према подацима Републичког завода за статистику из новембра 2022. минерална ђубрива у Србији су за годину дана била поскупела чак 126 одсто.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/563867/djubrivo-cene

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар