Цене пољопривредних производа пале за 25,5% у односу на прошлу годину

Аутор: Gdjakovic
338 посета

Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у септембру, у односу на исти месец прошле године, мање су за 25,5 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).
Посматрано по главним групама производа, у септембру ове године у односу на исти месец 2022, највећи утицај на пад цена забележен је у групама жита и то за 48,9 одсто и индустријско биље за 31 одсто.

Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства, према подацима РЗС у септембру, у односу август, у просеку су смањене за 4,9 одсто.
И у том периоду, посматрано по главним групама производа, највећи утицај на пад цена је забележен у групама жита и то за минус 11,6 одсто и индустријско биље за минус 5,5 одсто.
Статистички подаци показују и да су цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у периоду јануар-септембар 2023, у односу на исти период лане, у просеку смањене за 2,8 одсто.

За девет месеци ове, у односу на исти период прошле године, како је објавио РЗС, посматрано по главним групама производа највећи утицај на пад цена забележен је у групама индустријско биље од 22,5 одсто и жита од минус 18 одсто.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/104899/republicki-zavod-za-statistiku-cene-proizvodaca-poljoprivrednih-proizvoda-u-septembru-manje-za-255-odsto/vest

Srodni tekstovi

2 коментари

Пшеница на берзи мало јефтинија, а расте промет кукуруза | Удружење новинара за пољопривреду 13. новембар 2023. - 14:50

[…] Цене пољопривредних производа пале за 25,5% у односу на п… […]

Одговори
Пшеница на берзи мало јефтинија, а расте промет кукуруза | Удружење новинара за пољопривреду 13. новембар 2023. - 14:52

[…] 46%. Током читаве недеље тражња је била већа од понуде. Потраживао се кукуруз са анализом на афлатоксин, као и к… Купце су најчешће чинили извозници, трговци и домаћи […]

Одговори

Оставите коментар