ХЕРОЈИ ОДРЖИВОГ ПОСЛОВАЊА НА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМУ

Аутор: Gdjakovic
263 посета

Београд, 6. март 2023 – „Када сам решио да отворим Театар на Брду, нисам знао ништа о предузетништву. Мојим рачуновођама требало је шест месеци да ми објасне шта је фактура. Али сам временом научио да будем самоодржив. Театар је почео да живи од карата, ми смо почели да запошљавамо све више и више људи, а захваљујући посети наше многобројне публике успели смо позитивно да утичемо на пословање оближњих и локалних угоститељских објекта.“

Овако је, по први пут од оснивања, Андрија Милошевић, описао свој предузетнички пут – од глумца до власника Театра на брду и предузетника, на специјалном догађају НЛБ Комерцијалне банке „ЕСГ НЛБ Хероји“, одржаном у оквиру 30. Копаоник бизнис форума.

Овај јединствен догађај нашег прослављеног глумца повезао је са још три хероја одрживог пословања и победника „зелених“ конкурса НЛБ Комерцијалне банке – Бојану Ристић, власницу „ЕкоПарка Београд“, Лазара Јовановића, суоснивача „Смарт Wатеринг Солутионс“, иновативних даљинских решења за пољопривреду и професора Ивана Спасојевића, који стоји иза изума светских размера, „течног дрвета.

Бојана Ристић је после 15 година живота у Канади и рада у великим корпорацијама, одлучила да за своју вишечлану породицу и своје петоро деце обезбеди зелени кутак, са чистим ваздухом и здравом органском храном. Тако је настао Еко парк Авала, који данас има више од 900 садница воћа, преко 1.000 чокота грожђа, различитих врста поврћа и три пластеника.

„Сви ми говоримо о одрживом пословању, као о начину који нас води у будућност и сви смо још једном имали прилику да утврдимо да је за почетак довољно да уредимо своје непосредно окружење, како бисмо утицали и на ширу заједницу. Мени је лично одрживо пословање донело много, а најпре то да могу да гледам своју децу како у нашем дворишту беру здраве, органске јабуке, уче од нас о рециклажи и стичу однос према очувању животне средине“, порука је Бојане Ристић.

Лазар Јовановић је још као студент са цимером оживео породично имање где је засадио лешник, а проблем наводњавања решио је тако што је осмислио апликацију која потпуно аутоматизује овај процес, смањући трошкове наводњавања за око 30 одсто.

„У почетку нисам очекивао да ће бити толико тешко покренути свој посао. Али, после неког времена сам схватио да ће увек бити изазова и да мораш да се бориш са њима. Људи су били скептични према нама и наши први корисници су били прави ентузијасти јер су нам веровали. Оно што сам научио подижући свој бизнис од нуле и градећи га на темељима одрживог пословања јесте да треба бити стрпљив, веровати у свој производ и вредно радити“, рекао је Лазар на панелу.

Професор Иван Спасојевић и његов тим из Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду стоје иза иновативног домаћег патента, течног дрвета (Лиqуид3), које се инсталира на бетонским површинама на којима не може да се засади дрво и тиме омогућава производњу кисеоника.

„Моје колеге панелисти посвећени су животу у природи, а ја се трудим да и онима који остају у градовима омогућим чист ваздух. Наш изум – течно дрво, настало је баш из те намере, да произведе кисеоник у загађеним градским срединама, где садња зеленила није могућа“, каже професор Иван Спасојевић.

НЛБ комерцијална банка је ове године генерални спонзор 30. јубиларног Копаоник бизнис форума, чиме је, као нова чланица НЛБ Групе, наставила традицију снажне подршке најзначајнијем пословном догађају у Србији и региону.

ФОТО: НЛБ Комерцијална банка/Елена Срдић

Srodni tekstovi

Оставите коментар