Стигле домаћа малина и боровница, а цена права ситница!

Аутор: Gdjakovic
741 посета

НА тезге су стигле прве домаће малине и боровнице из пластеника. Прозвођачи кажу да је њихова цена иста као и лане у ово време. Јуче је на појединим београдским зеленим пијацама килограм малина коштао 2.000, боровница 1.600 динара, а пазаре их углавном Руси.

ПРВЕ МАЛИНЕ ШЕСТ ПУТА СКУПЉЕ ОД ЈАГОДА: Килограм црвеног злата 2.000, а боровница 1.600 динара
За наше потрошаче је ово висока цена, па ће, како су нам рекли, сачекати да падне. То ће се десити када стигну плодови и са плантажа, односно из спољне производње. Боровнице ће појефтинити за месец, а малине за месец и по дана. На „Велетржници“ у Београду још увек нема овог воћа од домаћих произвођача. На престоничким зеленим пијацама се продају и прве домаће трешње, али је понуда веома слаба и плод је ситан. Репортери „Новости“ затекли су тек понеку гајбицу, а цене су се кретала углавном од 300 до 400, док је на појединим местима достизала и 500 динара за килограм. Продавци на пијацама које смо посетили истичу да грађани слабо купују.

Произвођач Драган Јоксимовић из Ваљева каже да су ово тек прве трешње и да ће њихова цена бити нижа када крене сезона овог воћа и стигну веће количине. То би требало да буде почетком јуна, али зависи од временских услова. Очекује се, како додаје, да ће се тада цена кретати између 250 и 350 динара за килограм.

– Слабо се продаје, купују по мало, за децу – каже Јоксимовић. – Нема народ пара, пала је куповна моћ.

На београдску „Велетржницу“ у уторак су стигле прве трешње из Ритопека. Готово увек цене су ниже на кванташу, али сада су се изједначиле са зеленим пијацама и продају се у истом распону од 300 до 500 динара.

Тезге на зеленим пијацама црвене се од јагода, чија је цена мало пала, те грађани килограм великих, сочних плодова углавном плаћају од 300 до 350 динара за килограм, док се њихова цена претходне седмице кретала од 350 до 500 динара. Сада коштају слично као и лане, али произвођачи истичу да се продаје лошије, иако су очекивали већу потражњу када падне цена.

Ипак, на „Велетржници“ кажу да је промет јагода дуплиран у односу на претходну недељу, као и да, поред јабука, спадају у најтраженије воће. У уторак се овај црвени плод скупље продавао на кванташу него на зеленим пијацама, од 350 до 400 динара. Управник „Велетржнице“, Ненад Маринковић каже да је разлог мања понуда због кише и немогућности брања. Али, јуче је стигла велика количина јагода, па је њихова цена значајно пала између 150 и 200 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1239706/prve-maline-sest-puta-skuplje-jagoda-kilogram-crvenog-zlata-2-000-borovnica-1-600-dinara

Srodni tekstovi

Оставите коментар