За суво месо до 10000 динара за килограм, ево зашто и где се може набавити

Аутор: Gdjakovic
467 посета

ПОЈЕДИНА српска храна могла би да се нађе у Гинисовој књизи рекорда, првенствено по високој цени, која би шокирала и потрошаче у много богатијим земљама. Своје место на њеним странцима сигурно би нашао суви говеђи рамстек „космајска“ који се продаје у српским радњама. Цена овог несумњиво врхунског специјалитета достигла је „врхунску“ цену од 9.500 динара за килограм.

СУВИ РАМСТЕК 10.000: Сухомесната прерађевина од говеђег меса обара све рекорде

Овај деликатес део је папрено скупих сувомеснатих прерађевина које свакодневно изненађују купце у нашим трговинама. Буђола, суви врат, пршута или панцета ових дана достижу цене од 4.700 до 5.000 динара. Тим производима по ценама су се озбиљно приближили и обични и дуван чварци, који су у ринфузи до 3.800 динара за килограм. У малим пластичним паковањима цене су им и драстично веће.

Код сувог говеђег рамстека посебно иритирају разлике у ценама. Када се купује у ринфузи нуди се за 8.000 па све до 9.500 динара. Тај распон би изнервирао и најтолерантније купце са дубљим џепом.

– Говеђи рамстек „космајска“ је најбољи део меса са трупа – каже Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије. – То је месо у рангу са бифтеком. Сигурно је да процес сушења током које калира производ, такође диже трошкове производње, али за разлике у ценама исте намирнице треба питати само трговце. Исто је и са пилећим филеом, чија цена иде од 450 до 700 динара, зависно од места куповине. Једно је сигурно, најмању зараду имају фармери.

Foto: Print screen https://www.kosmajska.rs/proizvod/suvi-govedji-ramstek-slajs-80g/

Овај рекордер, како каже произвођач пролази дуготрајан процес прераде традиционалним методама, уз помоћ најсавременије технологије. Да би се добило 100 грама овог сувомеснатог специјалитета потребно је 195 грама меса. Производи са овим знаком су димљени хладним димом на буковој пиљевини. Током процеса водене филтрације одстрањују се изузетно штетни катран и чађ, па тврде да њихови производи излазе савршено здрави за конзумацију не губећи притом ништа од свог димљеног укуса. Не садрже ни глутен, ни појачиваче укуса, вештачке боје и ароме.

Дијаспори дупло скупље

У РАДЊАМА се нуди и вакуумирано паковање сувог рамстека под брендом „Космајска“ од 80 грама. Негде кошта 450, а негде дупло више. Најскупља је на специјализованом сајту за онлајн продају нашим људима у иностранству. Власници тог сајта су проценили да наша дијаспора има више пара од просечног потрошача у Србији.

Извор: Новости

Srodni tekstovi

Оставите коментар