Сузе сточара потресле регион, удружење тражи оставке министарке и чланова њеног кабинета

Аутор: Gdjakovic
521 посета

Удружење хрватских произвођача свиња (УХПС) упозорило је да је ситуација у вези са афричком свињском кугом (АСФ) алармантна и прети да уништи ионако слабу свињску производњу у Хрватској.

„Ако се болест прошири и изван Вуковарско-сријемске жупаније, па макар и само до Осјечко-барањске, штету која ће настати процјењујемо на 200 милиона евра“, саопштило је удружење, наводећи да ће Хрватска постати црвена зона уз забрану извоз свиња и производа.

С обзиром на то да, како кажу, у борби са АСК-ом није показана брза оперативна способност, УХПС очекује пад цена свиња до 50 одсто, што велики произвођачи, чланови Удружења, неће моћи да издрже и доћи ће до великог смањења производње.

Само у Вуковарско-сријемској жупанији, која је под заштићеним зонама, чланови удружења производе 150 хиљада товљеника и 6.500 крмача, све су у категорији 3 према стању биосигурности и није било избијања болести на тим фармама, истакли су из удружења.

Објављена су предвиђања за пољопривреду, нису баш ружичаста нарочито за ратаре

До сада се индиректна штета од АСК-а процењује на пет милиона евра.

Упозоравају да су циклуси нормалне технолошке производње поремећени, а за повратак на нормалне и оптималне производно-економске резултате биће потребно годину дана. Ови трошкови су, како су навели, такође значајни, и још нису процењени.

За само два и по месеца АСК код домаћих свиња проширио се са два случаја и две општине на више од 800 дворишта и 20 јединица локалне самоуправе. Такође, урађено је више од 17.000 тестова на дивљим свињама (од 2019. године) који су били негативни, а пет нових позитивних је за само два месеца утврђено на подручју жупанија уз реку Саву и делова Карловачког и Личког. Сенћанске жупаније, наводи се у саопштењу.

Овакав развој догађаја показује да ситуација није под контролом, да припремне радње које се предузимају за одбрану од АСК и оперативне процедуре након дијагнозе болести у Хрватској нису адекватне и не дају резултате“, кажу у УХПС-у.

Print screen N1 You Tube

У прилогу Н1 Хрватска који су гледаоци имали прилику да виде, уплакани домаћин рекао је да његов син који има 25 година сада по први пут разматра одлазак из земље јер не види могућност за даљи опстанак у свом селу. Анте Жагар, „шта да радим не знам, он се распитује за одлазак у Немачку. Шта ћемо жена и ја овде сами не знам“.

Хитно потребна промена оперативне процедуре

Болест се, кажу, шири због спорог и неодлучног спровођења ерадикације (потпуног уклањања онога што представља опасност за друштво и заједницу) у зони три километра од појаве болести, кризне комуникације са пољопривредницима, медијима и грађанима није примерено, а налози Управе за ветерину су нејасни и тешко изводљиви или неизводљиви.

Досадашња реализација уклањања животиња са зараженог подручја је, како наводе у удружењу, због недовољног броја ветеринарских радника у овлашћеним организацијама који су лоше опремљени за спровођење, те додатних задатака као што су попис свиња на фарми и правила о спровођењу биобезбедности ограничавају ефикасну организацију радника.

Афричка свињска куга узима свој данак: „Мораћу да еутаназирам здраве животиње“

 

Print screen N1 You Tube

Такође, број ветеринарских инспектора је недовољан, а проблем комуникације и надлежности између инспектора Државног инспектората и Управе за ветерину Министарства пољопривреде настао је због одвајања од времена формирања Државног инспектората.

 

Расположиви капацитети Агропротеинке су ограничени, а сама логистика не одговара потребама алармантне ситуације и брзог реаговања на терену, саопштили су из ХУПС-а.

Мишљења су да је, уколико се жели зауставити даље ширење болести, потребно хитно променити досадашњу оперативну процедуру у свим проблематичним областима.

Поводом проблема неадекватне кризне комуникације, сматрају да би квалитетне дневне информације Министарства пољопривреде помогле у спречавању ширења болести и смиривању ситуације на терену. У тај процес свакако треба укључити и научне и стручне институције, поручили су.

Извор: Н1 Хрватска https://n1info.hr/vijesti/zbog-africke-svinjske-kuge-rh-bi-mogla-postati-crvena-zona-sa-zabranom-izvoza-svinja-i-proizvoda/

Фото: Print screen N1 You Tube

У Француској се поново славио стандардни модел узгоја животиња

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Момo 26. септембар 2023. - 19:36

Да ли зна неко ко их јебе?

Одговори

Оставите коментар