Стручњаци проценили штете од мраза, снега и суше

Аутор: Gdjakovic
109 посета

БЕОГРАД, 25. априла 2024. (Бета) – Произвођачи пшенице и кукуруза у Србији већ су претрпели штету од временских неприлика – приноси пшенице ће сигурно бити значајно смањени, а кукуруз би требао да се опорави од последица мраза ако температура поново не падне у минус, рекли су данас произвођачи тих житарица. Пољопривредник Јован Јованов из Баваништа рекао је за Бету да је мраз у појединим деловима Војводине оштетио кукуруз, али да се очекује да се регенерише. „Мраз је нанео штету кукурузу који је никао јер је рано посејан, а у том термину је посејано 70 одсто кукуруза у Војводини да би искористио што више влаге. Надамо се да ће се кукуруз опоравити, ако не буде још мразева“, рекао је Јованов. Додао је да је пшеница претрпела сушу јер од средине јануара није било кише и да ће принос бити мањи до 50 одсто. Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић навео је да је кукуруз „преживео“ два мраза, али да га је трећи током овог месеца оштетио, па ипак се нада да ће се опоравити и да неће морати да се пресејава. „Надамо се да ће се кукуруз опоравити али је заустављен раст, не напредује“, рекао је Матковић. Пшеница није у бољем стању ни у централној Србији, рекао је председник удружења Сабор пољопривредника агропривреде Србије Зоран Милицевић. „Суша је била толико велика да смо једва поорали ниве у долини Ибра које нисмо смели у јесен да обрадимо јер због честих поплава вода однесе сву земљу. Додао је да је до сада род пшенице смањен око 30 одсто и да је сви пољопривредници нису ни прихранили јер нису имали новца за минерално ђубриво. Кукуруз, који је раније посејан и бижи је планинама Столови и Копаоник, вероватно це, како је рекао, на неким њивама морати да ће поново сеје јер је измрзао. На југу Србије у околини Лесковца сетва кукуруза је кренула касније, па није никао, а пшеница ће сигурно подбацити рекао је директор земљорадницке задруге „Турековац“ Ђуро Здравковић. „Држава је својим неодговорним понашањем дестимулисала производњу, сељак је пуштен низ воду. Род ово мало пшенице засејане у повртарском крају око Лесковца ће сигурно подбацити 40 одсто јер кише није било месец и по“, рекао је Здравковић.

Мразеви и снег у великој мери оштетили су воће у појединим регионима Србије, па се неће остварити прогноза о рекордно родној години, рекао је данас професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић. Он је за Бету рекао да се температура ових дана у појединим крајевима земље спуштала и до мунус пет-шест степен Целзијусевих. „Највише је оштећено воће у Шумадији и западној Србији, око 30 одсто, а то су региони у којима се производи око 40 одсто од укупног рода воца“, рекао је Кесеровиц. Додао је да је доста страдало и воће у околини Суботице и вишње у Мерошини, а да је најбоље „прошао“ регион Фрушке горе. Кесеровић је рекао да је највише страдало воће које је рано цветало и да је интересантно да су протеклих година углавном страдале кајсије које рано цветају, а ове године су више оштећене кајсије које касније цветају. Мраз је оштетио највише шљиве, вишње, трешње и крушке, а снег је поломио младе изданке малина. Оценио је да је уништен род од 230.000 до 250.000 тона и да би, ако не буде нових временских неприлика, род ове године могао бити на нивоу просецног, прошлогодишњег од око 1.250.000 тона.

Извор: Бета

Srodni tekstovi

1 коментар

Vladimir 26. април 2024. - 13:09

Eto ja sm lud i treba mi profesor da objavi da će biti loša godina . Pa i majmunu sa grane je jasno šta će biti kakvo je vreme

Одговори

Оставите коментар