Смањење производње пшенице и јечма код наших суседа

Аутор: Gdjakovic
153 посета

Минисарство пољопривреде Хрватске саопштило је да се услед екстремних временских услова који су обележили пролеће ове године, може очекивати смањење производње пшенице за 13 одсто и јечма за 20 одсто.

Према првим проценама, како је саопштило Министарство а преноси ХРТ, уочен је мањи пад производње пшенице него што се најављивало током пролећа и раног лета, а могући разлози су опоравак на појединим деловима и готово десет одсто више засејаних хектара.

Слична је ситуација и с јечмом којег је такође засејано више, али због значајно мањих приноса прве процене Државног завода за статистику говоре о могућих више од 20 одсто пада.

У случају уљане репице ситуација је другачија, будући да су се површине под уљаном репицом смањиле због преласка на неке друге културе, а принос је повећан.

Хрватска и многе земље већ другу годину заредом се суочавају са екстремним временским условима који су се прошле године одразили на производњу кукуруза услед летних суша, док су се ове године, засад, прекомерне падавине одразиле на пољопривредне културе.

Пад продаје и откупа пољопривредних производа, а раст вредности промета

Откупне цене житарица (пшенице, јечма и кукуруза) су ове године ниже од прошле године.

Министарство је навело да је пад цена житарица био израженији раније ове године, али да су се оне стабилизовале крајем јуна, као и да се очекује несметано снабдевање тржишта и наставак извоза.

Извор:

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-sveta/u-hrvatskoj-smanjena-proizvodnja-psenice-i-jecma

Srodni tekstovi

Оставите коментар