Сви се питају када ће лећи премија за млеко

Аутор: Gdjakovic
163 посета

Пријављивање за последњи квартал 2023. године трајало је до 15. фебруара. Па, иако је прошло више од месец дана од тада, на рачунима већег броја произвођача новца још увек нема.

Већини сточара у Србији још увек нису исплаћене премије за млеко за последњи квартал 2023.године. Међу онима који и даље чекају новац је и Марко Пеић Тукуљац из Суботице који млеко предаје Шабачкој млекари.

– Када смо у понедељак били на састанку у Министарству пољопривреде питао сам их када ће нам бити исплаћене премије за октобар, новембар и децембар прошле године. Речено ми је да је Министарство послало решење Шабачкој млекари и да бисмо новац могли очекивати за десетак дана. Значи, почетком идуће недеље -каже Пеић Тукуљац који на својој фарми има 40 музних грла.

Како Агроклуб сазнаје, премије нису добили ни произвођачи који испоручују млеко Имлеку, једном од највећих откупљивача. Контактирали су ову и млекару Шабац у вези са тим када произвођачи могу да очекују исплату, али до објаве овог текста нисмо добили одговор. Тек одређени број млекара за сада је пребацио новац за премије на рачуне произвођача.

– Свака млекара има право на жалбу, уколико имају примедбу на решење Министарства у вези са исплатом премија. Затим, када Министартво пребаци новац млекарама, оне пребацују новац за премије произвођачима – појашњава Пеић Тукуљац, додајући да тај новац свакако недостаје.

„Да је исплата била раније, било би добро. Ублажава нам ситуацију. Овако, надамо се да ће бити ускоро“.

Новац неопходан за квалитетну сетву

Премије за млеко сада износе 19 динара по литри, а захтеви се подносе преко млекара на кварталном нивоу. Дакле, за свака три месеца. Пријављивање за последњи квартал 2023. године трајало је до 15. фебруара. Па, иако је прошло више од месец дана од тада, на рачунима одређеног броја произвођача новца још увек нема.

– Испоручујем млекари Сеничић из Краљева и ни ми још нисмо добили премије. То јесте велики проблем. Нама је прошле године из Министартсва обећано да ће премије за први квартал ове године бити исплаћене до 20. априла. Како сада да то очекујемо, када још нема новца ни за претходну годину? – пита се председник Удружења одгајивача говеда Централне Србије Милија Паламаревић.

Овај сточар има 104 краве на мужи, а укупно 167 грла. Дневно производи две тоне млека и обрађује око 200 хектара земље. Услед недостатка новца, проблеми се гомилају.

– Сада пред сетву кукуруза имамо огромне трошкове и тај новац нам је неопходан. Надлежни стално причају о конкурентној пољопривреди, а како ми да будемо конкурентни ако немамо чиме да обавимо квалитетну сетву, да нађубримо земљу? Од тога нам све касније зависи – изричит је Паламаревић.

Извор: Е капија

Srodni tekstovi

Оставите коментар