Свињско месо поскупело а откуп обустављен у најважнијем региону за производњу. Шта са преко 10000 товљеника?

Аутор: Gdjakovic
756 посета

Кланице привремено обуставиле откуп товљеника у Мачви: Око 15.000 достигло тежину за клање
Товљеници су у међувремену поскупели и килограм живе ваге кланице плаћају 300 динара
Свиње, свињска куга, афричка свињска куга

 

Сточаре у Мачви охрабрује што је зараза свиња Афричком кугом под контролом и што после изоловања вируса у Црној Бари и Прњавору није било нових случајева. И даље, међутим, страхују од ширења вируса против којег не постоји вакцина, али се због забране утовара товљеника у овим местима, као и у угроженим подручјима, Бадовинцима и Салашу Црнобарском, појавио нови проблем.

Кланице су обуставиле откуп товљеника са овог подручја, па фармери не могу да их продају. Уколико би забрана откупа потрајала више десетина хиљада грла би премашило тежину. Само у Бадовинцима, на неколико великих фарми, у овом тренутку најмање 15.000 товљеника у класи чека на утовар.

– Сваки дан преко оптималне тежине је трошак због хране коју товљеници поједу, а када премаше 130 килограма, кланице плаћају мање – каже произвођач из Бадовинаца.

Удружење које окупља око 450 произвођача се обратило локалној самоуправи за помоћ и са захтевом да се овај проблем у најкраћем року реши уз подршку Министарства пољопривреде.

Шта мислите, колико Србија има свиња, а колико јој треба?

– Они су изразили забринутост што им је онемогућено да врше утовар свиња које су достигле потребну тежину због чега имају штету. Ми смо их подржали и верујем да ћемо на састанку у Министарству пољопривреде пронаћи адекватно решење – рекао је Теодор Теодоровић, заменик председника општине Богатић.

Товљеници су у међувремену поскупели и килограм живе ваге кланице плаћају 300 динара са обрачунатим порезом на додату вредност. Иако су задовољни ценом, фармерима је слаба утеха када товљенике не могу да продају.

Подручје општине Богатић је највећи произвођач свињског меса у Србији и до сада се успешно брани од заразе вирусом Афричке куге свиња. Регистрован је само један случај на периферији места Црна Бара у близини Босута, када је власнику угинуло једно, а два грла су еутаназирана.

Јефтин додатак исхрани крмача доприноси већем броју опрашених прасића, ево шта је у питању и како се користи

(Телеграф Бизнис)

Извор:

Klanice obustavile otkup tovljenika – Telegraf Biznis

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Реалан 2. септембар 2023. - 06:48

Теодоровићу не тражи помоћ од Министарства јер су увезли више свиња него што нам је потребно. Спашавамо Европу а наш народ по обичају ко ј…

Одговори

Оставите коментар