Светско знање у служби домаћег воћарства

Аутор: draganadpetrovic
325 посета

Уз примену најсавременијих технологија и савета кроз обављање свих агротехничких мера Шумадија има изузетан потенцијал за развој воћарства. Интензивна производња породице Николић пример је како се светска знања имплементирају у домаће воћарство које, ако даје квалитет прве класе, има шансу на свим тржиштима.Породични воћњаци интензивне производње са применом најновијих технологија, Мирослава Николића у селу Балосаве код Кнића, простиру се на 15 хектара. Са искуством у воћарству од скоро две деценије, од тога самостално 12 година, Мирослав примењује најновије агротехничке мере и савете из светски познатих воћарских регија.
„За сада само стање и кондиција воћњака је одлична. Потенцијал је јако добар и са задовољством могу да кажем да у последње 4 године имамо одличне резултате када су у питању количина и квалитет као и остварена цена на тржишту. Ми са нектарином, са две сорте које имамо постижемо око 22 тоне прве класе по хектару овде у Гружи. Са јабуком смо такође поносни јер постижемо преко 80 тона прве класе по хектару са најсавременијом примењеном технологијом. Сада су нам воћњаци најлепши у пролеће са пуним цветом. Нектарина је већ у прецветавању, пчеле раде активно и то не само наше домаће, медоносне него и солитарне пчеле са којима имамо одличне резултате и у јабуци и нектарини и боровници“, каже Мирослав Николић, воћар из породичне фирме „Гружа аграр“ из села Балосаве, општина Кнић.

Велика производња подразумева и извоз на инострана тржишта. Воће за сада иде, али је транспорт тежи и скупљи због тренутне ситуације у свету међутим Мирослав Николић шансу види и на новим тржиштима иако је последњих година претежно извозио за Русију.

„Са задовољством могу да кажем да су наше успешне компаније нашле нове купце и нова тржишта попут Енглеске, целе ЕУ, Блиског истока и Индије. То су ствари које су за почетак довољне да се виде, да људи пробају квалитет нашег свежег и воћа и поврћа, а сада је то самим транспортом олакшано, уз све тешкоће поскупљења енергената који је један од проблема, међутим то је наша шанса а самим тим све нас то више уводи ка правцу примене најсавременијих технологија, већег складишног простора као и сортирања и паковања да бисмо заиста могли да будемо конкурентни“, објашњава Мирослав Николић воћар, породична фирма „Гружа аграр“, село Балосаве, општина Кнић.
Поред јабуке и нектарине породица Николић има и засаде боровница који се простиру на пет хектара а налазе се у петој години када се очекује и пун род. Стабилна цена од четири и по евра по килограму привлачи све више воћара да се опробају и у овој производњи.

„Ово је моје искуство које радо делим и свако је добродошао да дође у Гружу код нас у домаћинство да види на лицу места како све то изгледа. Боровница захтева првенствено јако озбиљан посао, може да буде врло профитабилна али је уз то и велика инвестиција и захтева озбиљну посвећеност, одговорност и примену најсавременијих технологија. Пласман никад до сада није био проблем а не очекујем ни да ће га бити када причамо о првој класи и квалитету. Ове године очекујемо пун род. Потенцијал је јако добар па у засадима где је уједначен развој биљака очекујемо и до 20 тона боровнице по хектару“, каже Мирослав Николић.

Гружански крај има изузетно добре услове за развој воћарства а резултате примене најновијих технологија, воћари на имању Николића, могу да виде 28. маја када се, сада већ традиционално, одржава и Сабор воћара који све више привлачи и регионалну пажњу.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/potencijal-domaceg-vocarstva-u-implementaciji-svetskih-znanja_1329850.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар