Сваки пољопривредник имаће право на јефтиније гориво

Аутор: Gdjakovic
867 посета

БЕОГРАД: Поводом појефтињења дизел горива за пољопривреднике од наредне године, агроаналитичар Горан Ђаковић је рекао да ће пољопривредник добијати 100 литара горива по хектару обрадиве земље и напоменуо да пољопривредни произвођачи не могу да траже подстицаје и субвенције накнадно по усвајању буџета, већ пре тога.

„Надам се да ће систем бити упроштен имајући у виду да сада имамо е-Аграр, да имамо дигитализован рачун за било шта, па и за гориво. Треба само да видимо како је то технички изводљиво“, изјавио је Ђаковић за Тањуг.

На питање како ће нови систем функционисати у пракси, Ђаковић је навео да ће пољопривредници након точења горива чувати рачун за гориво, на основу кога ће им касније бити уплаћен новац од стране државе.

„Видећемо како ће се решити достављање рачуна, да ли ће то ићи преко е-Аграра или преко неке друге апликације, затим ће се новац враћати током године. Ја се надам да ће то бити брже, мада се мени више свиђа садашњи систем који обезбеђује пољопривредницима на пумпама да за 180 динара имају литар горива“, навео је Ђаковић.

Он је рекао да време за повраћај новца зависи од државе и од тога како ће Министарство финансија то решити.

„Ја се надам да неће чекати дуже од тридесетак дана на повраћај јер би све остало било незгодно за пољопривреднике имајући у виду сезонски тип радова. Нисте ви стално са тракторима у њиви, него у време сетве, жетве, прскања“, указао је Ђаковић.

Саговорник Тањуга је истакао да ће сви пољопривредници имати право на јефтиније гориво и додао да ће од документације бити потребан рачун на који ће се уплаћивати новац.

Додао је да претпоставља да ће Министарство пољопривреде кроз саветодавне службе упутити произвођаче како да остваре право на гориво на основу онога што буде дефинисало Министарство финансија и Закон о акцизама.

На питање да ли ће помоћ у виду бесповратних средстава која се додељује у неким деловима Србије помоћи да се млади окрену ка пољопривреди, Ђаковић је истакао да хоће.

„Пример за то је Ваљево, ја сам јуче био на изложби оваца у селу Причевић где сте имали преко 20.000 посетилаца. Од тога је 70 одсто било младих“, рекао је Ђаковић.

Извор: Танјуг/Дневник

Srodni tekstovi

4 коментари

Poljoprivrednik 12. септембар 2023. - 07:41

Kako Vas nije sramota samo obaveze poljoprivrednicima. Najbolje ovako cena goriva povoljnija na pumpama za poljoprivredu i to je to. Poljoprivrednici imaju obaveza od jutra do mraka da ne stvaraju obevezu o sakupljanju i predavanju računa. Malo poverenja u narod od koga živi i Država

Одговори
Dragisa 12. септембар 2023. - 11:39

Po ceni od 200 dinara sram te bilo gorivo u okruzenju svuda jevtinije i u svim zemljama EU i u okruzenju nema akciza i poreza za gorivo koje se prodaje poliuprivrednicima .. dosta bre lazi i lopovluka.

Одговори
juzni banat 12. септембар 2023. - 16:34

‘#мада се мени више свиђа садашњи систем који обезбеђује пољопривредницима на пумпама да за 180 динара имају литар горива“, навео је Ђаковић.“
prvo – sta ima da se Djakovicu nesto vise svidja? po cemu je on relevantan da li je ikada ista zasadi ili se icega poduhvatio?
drugo – koliko kosta gorivo bez akcize i sta akciza u sebi sadrzi? nije potrebno da smisljamo nesto samo da prepisemo kako to rade oni koji vec koriste gorivo bez akcize u okruzenju ili evropi i svetu.

Одговори
No name 14. септембар 2023. - 04:44

Na njivi smo u vreme setve,prskanja i zetve?Stvarnooo???Da li ste vi politicari koji pricate bajke ikada bili u ataru,proveli neko vreme na selu??Ko vas je stavio tu uopste?I da,a sta sa onim hektarima koji ne mogu da se prijave,sto su u zakupu??Prvo to resite pa nam onda uvodite 100l/ha!

Одговори

Оставите коментар