Сарадња Србије и ЕУ почела кампања“За наша поља – ЕУ за пољопривреду“

Аутор: Gdjakovic
310 посета

Пети дан 88. Пољопривредног сајма у Новом Саду протекао је у знаку обележавања 20 година сарадње Србије и Европске уније. Према речима званичника у фокусу је безбедност хране, али је речено да је циљ ЕУ помоћи унапређење свих аспеката пољопривреде. Најзначајнију пољопривредну манифестацију у Србији данас су заједно посетили шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре и министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Како је у свом обраћању рекао амбасадор Жиофре, заједнички напори ЕУ и Србије дали су важне резултате наводећи пример да од 2019. није откривен ниједан случај беснила и класичне свињске куге.

Министар Недимовић је напоменуо да су у наредном периоду планирани важни састанци у вези са ИПАРД 3 програмом, те да се трговина са чланицама ЕУ интензивира захваљујући сталним улагањима, а да Србију очекују изазови у области безбедности хране. Извоз пољопривреде Србије у ЕУ више се него удвостручио у последњој деценији. Он је истакао да Србија остварује суфицит у извозу пољопривредно прехрамбеног сектора и да је ЕУ у том сектору назначајнији партнер Републике Србије која ће ове године остварити рекордан извоз вредан преко 5 милијарди долара.

ФОТО ТАНЈУГ/ НЕНАД МИХАЈЛОВИЋ

ЕУ је подржала борбу и искорењивање ове две опасне болести са преко 20 милиона евра, кроз набавке за вакцинацију, опрему и изградњу капацитета. „Помоћ ЕУ у области безбедности хране неће се ту зауставити. Управи Националних референтних лабораторија обезбедићемо најсавременију аналитичку опрему. Ова установа је центар српских лабораторија за безбедност хране, али је такође имала виталну улогу у раним фазама пандемије ковида 19, када је већина узорака тамо тестирана користећи претходно испоручену опрему донирану од ЕУ“, изјавио је амбасадор Жиофре.

Србија је прошле године имала позитиван трговински биланс од преко пола милијарде евра пољопривредних производа и постигла је значајан напредак у пољопривредном сектору у последњих неколико година, сама и уз помоћ ЕУ, али остаје још много тога да се уради, поручио је амбасадор Жиофре.

Догађаји на Новосадском сајму представљају званични почетак кампање „За наша поља – ЕУ за пољопривреду“, коју заједно спроводе Делегација ЕУ у Србији и Министарство пољопривреде. Циљ ове промотивне и медијске кампање јесте да информише јавност у Србији о унапређењима у сектору пољопривреде, а која су резултат значајних улагања ЕУ у претходне две деценије.

Srodni tekstovi

Оставите коментар