РС: сезонци неће да раде ни за 100 марака

Аутор: Gdjakovic
397 посета

СЕЗОНСКИ послови на њивама и у воћњацима широм Српске доносе велику главобољу пољопривредницима, јер не могу да нађу радну снагу. Иако су дневнице за бербу и сетву воћа и изнад 100 марака, надничара нема. Они људи који и имају неку жељу да раде почели су да уцењују пољопривреднике и да траже дневнице веће од 100 марака, каже за „Новости“ Драгоја Дојчиновић, председник Удружења воћара РС.

СЕЗОНЦИ У СРПСКОЈ УЦЕЊУЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ, НЕЋЕ У ЊИВЕ НИ ЗА 100 МАРАКА Дојчиновић: Постало је неиздрживо, радника нема на тржиштуЛепеза помоћи Града пољопривредницима све већа

– Нико неће у њиву ни за 100 марака дневно. Постало је неиздрживо. Радника нема на тржишту. Сезона само што није почела, а пољопривредници су већ у огромном проблему како пронаћи надничаре. Млади дефинитивно неће да раде у пољопривреди, а они постижу добре резултате. Остало нам је да се окренемо пензионерима, мада и они све мање иду у воћњаке и њиве да раде, јер нису способни физички за такав рад – каже Дојчиновић.

Према његовим речима, реална цена дневнице је око 60 марака уз храну и превоз, али због недостатка радне снаге она је дуплирана, али и тада нема радника.

– Већина пољопривредника у Српској не може да издржи са својим производним капацитетом дневнице изнад 100 КМ. Али, сад ћемо ићи и у минус само да нам воће и поврће не пропада и да га некокако поберемо – истиче Дојчиновић.

Стојан Маринковић, председник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да је сезонских радника све мање.

Србија и Федерација

ДРАГОЈА Дојчиновић каже да поједини пољопривредници покушавају да доведу раднике из Србије и Федерације БиХ и тако спасу овогодишњи род.

– Да се може воће брати преко рачунара, ми не бисмо знали шта би од радника – поручио је Дојчиновић.

– Радника нема, све их је мање. Највише су погођени сектори повртарства и воћарства. То је проблем који нас прати годинама уназад, мислим да ће бити све драстичнији како буду ишле наредне године – истиче Маринковић.

Како је додао, дневнице за раднике које једва успеју пронаћи крећу се и више од 100 КМ.

– Уз дневнице додатно су ту још два оброка, превоз па и смештај, ако има потребе за тим. Све то пада на терет произвођача који на крају, ипак, не може да прода свој производ – рекао је Маринковић.

Како истиче, он не види светлу ситуацију у пољопривредној производњи.

– Недостатак радне снаге манифестује се на породична пољопривредна газдинства, где млади не виде перспективу и све више одлазе – рекао је Маринковић.

Сезона само што није почела, а пољопривредници су већ у великом проблему како пронаћи надничаре

Извор:

https://www.novosti.rs/republika-srpska/vesti/1242319/sezonci-srpskoj-ucenjuju-poljoprivrednike-nece-njive-100-maraka-dojcinovic-postalo-neizdrzivo-radnika-nema-trzistu

Srodni tekstovi

Оставите коментар