РС Месо све скупље а фарми све мање

Аутор: Gdjakovic
393 посета

Немар државе за домаћу производњу хране, односно вишегодишње игнорисање прекомерног увоза довело је до тога да су штале и обори у Српској опустели што је уништило не само фармере, него се ломи и преко леђа грађана, суочених са рекордним ценама стоке и сировог меса.

На ово упозоравају домаћи узгајивачи, који поручују да ће ускоро бити још поскупљења живе ваге свиња и јунади. То ће се, сасвим сигурно, одразити и на цене сировог меса, које ће такође ићи горе, наглашавају из месница, пише Српскаинфо.

А све што су домаћи фармери тражили, и то годинама уназад, јесте ограничење прекомерног увоза меса из ЕУ у БиХ. Тачније, увођење царина на свеже и расхлађено говеђе и свињско месо од 10 одсто, те таксе од 1,5 КМ по килограму свињског и 2,5 КМ по килограму увезеног говеђег меса (око 1,25 евра).Иако се овај предлог више пута нашао на седницама Савета министара БиХ, одлука о ограничењу увоза никада није изгласана. Чланови који се противе оваквој одлуци, наводе да је она, између осталог, у супротности са ССП са ЕУ.

С друге стране, из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ више су пута поручили да је ово најбоља мера којом би домаћи произвођачи били заштићени, те био настављен развој домаће производње. Такође, из Министарства пољопривреде Српске упућивали су апеле Савету министара да се усвоје одређене заштитне мере за увоз меса, али се до данас поводом тога ништа није померило са мртве тачке.

Фармери поручују да цех овакве ситуације плаћају, и тек ће га плаћати, грађани који, ионако, једва састављају крај с крајем.

– Апеловали смо на државну власт да уведу заштитне мере и тако ограниче увоз, али наше вапаје нико није чуо, а увоз је само растао. Наравно да у таквој ситуацији морате да смањујете производњу, јер вам се не исплати да производите нешто што не можете да продате – каже за Српскаинфо председник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић.

Према његовим речима, сад се суочавамо са све већом тражњом, док је понуда у паду, делом и због тога што Европа у последње време забрањује извоз меса, како би обезбедила своје становништво.

– Зато код нас цветају поскупљења, и стоке и свежег меса. Већ у наредних двадесетак дана, товне свиње ће поскупети са 4,2 на 5 КМ по килограму (око 2, 5 евра), што значи да би килограм свињетине у месницама могао да оде за око две КМ (евро). С друге стране, килограм живе ваге прасића већ кошта 10 КМ (око 5 евра), што је рекорд – наглашава Маљчић.

Из месница поручују да ће, ако товне свиње поскупе, морати да оде и цена сировог меса, тачније шницле, крменадле, врата. То значи да ће килограм свињетине, у просеку, отићи за скоро 20 одсто.

– Ако килограм живе ваге поскупи за скоро једну КМ (око 50 центи), ми морамо да дигнемо цену за око 2 КМ (око евро). Наиме, од живе свиње има пуно отпада, а ми продајемо чисто месо. Исто ће бити и са јунетином и телетином, ако оде цена живе ваге – истичу за Српскаинфо у једној бањалучкој месници.

 

Узгајивачи јунади поручују да би, првенствено због сточног фонда десеткованог увозом, и жива вага јунади могла ускоро да поскупи, и то за 10-15 одсто.

 

Прекомеран увоз јунетине

Подсећају да су се узгајивачи јунади са проблемима суочили 2013, када је на снагу ступио ССП.

– Од тада се суочавамо са падом производње, а главни разлог је прекомерни увоз јунетине из ЕУ, што нас чини неконкурентним. Одговорност за поскупљења сноси држава, јер нису реаговали на апеле домаћих произвођача који су на данашњи сценарио указивали годинама уназад. Тренутно, килограм живе ваге јунади кошта 5,7-6 КМ (око 3 евра) плус ПДВ, а пре две године коштао је 4 КМ (2 евра) плус ПДВ. Нажалост, сточни фонд Српске је уништен – наглашава Ранко Сарајлић, фармер из Ламинаца код Градишке.

Подаци СТК БиХ показују да је, само лане, увоз живих животиња у БиХ, количински, скоро 18 пута био већи од извоза. Такође, у 2022. смо увезли скоро 68 милиона килограма меса и других клаоничких производа, те преко 21 милион килограма месних прерађевина. Истовремено, извезли смо тек нешто више од 9 милиона килограма меса и 11 милиона килограма прерађевина.

 

С друге стране, званична статистика показује да је уназад две године број говеда у РС смањен за 3.400, оваца за 38.400, а свиња за чак 199.300.

 

Поскупели и сухомеснати производи

У Српској и БиХ на снази су и поскупљења сухомеснатих производа, како због поскупљења увозног меса за прераду, тако и због његове несташице.

– Поскупела је замрзнута свињетина која иде за прераду, али и свеже свињско месо из увоза. С друге стране, уназад непун месец, сухомеснати производи су поскупели за 20 одсто, а од октобра лане за укупно 60 одсто. Посебан је проблем несташица свињетине у Европи, што додатно диже цене овог меса које БиХ увози, с обзиром на то да имамо све мање стоке из домаћег узгоја, па је у паду и примарна производња меса – каже за “ЕуроБлиц” власник Месне индустрије „Тривас“ Прњавор и члан Управног одбора СТК Немања Васић.

 

Према његовим речима, за очекивати је и даља поскупљења.

 

– Како несташица буде расла, логично је да ће месо из увоза бити све скупље. Не знам како ћемо се изборити са тим, с обзиром на то да смо своје марже свели на минимум, те да оне не прелазе 5 одсто – истиче Васић.

 

Рекорд

Тренутно, килограм телећег бута у месницама кошта и до 31 (15 евра), а телеће плећке 27 (око 14 евра) КМ. Јунећи бут је 20 КМ (око 10 евра), плећка и врат 18 (око 9 евра), флам 16 КМ (8 евра). Килограм свињског врата без кости је 13 КМ (око 6, 5 евра), бута 11,5 (око 5,5 евра), плећке 10,5 КМ (око 5 евра). Килограм пилећег филеа је 14 (око 7 евра), а ћевапа 15,5 КМ (око 7, 5 евра). У маркетима, телећи бут се продаје по 27, а телећа ребра по 14 КМ. Килограм јунећег бута кошта 21 КМ (10, 7 евра), врат без с кости 18 (око 9 евра), а ребра 11,5 КМ. Свињски бут се продаје за 11,5, плећка 11,5, а крменадла за 10 КМ по килограму. Килограм пилећег филеа је 12,5, а ћевапа 15 КМ (око 7, 6 евра).

Srodni tekstovi

Оставите коментар