РС: Велики проблеми пољопрвредника, куга, лош род и цене

Аутор: Gdjakovic
361 посета

ЛОШИ временски услови десетковали су род воћа и поврћа у Српској, афричка куга код свиња испразнила је оборе, а квалитет овогодишње пшенице је веома слаб.

КУГА ПРАЗНИ ОБОРЕ, НЕВРЕМЕ РОД УБИЛО: Болест на више од 40 фарми у Српској, десетковани приноси пшенице, воћа и поврћa

То су само неки од проблема са којима се сусрећу воћари, фармери и ратари, који упркос свему тврде да неће одустати од борбе да остану у пољопривреди. Пољопривредник из бијељинског села Тријешнице Илија Цвјетиновић потврдио је да је жито приносом и квалитетом изневерило очекивања у Семберији, највећој житници Српске.

– Понуда откупљивача је 30 фенинга по килограму, а имали смо најскупљу производњу у последњих пола века. Коштала нас је 45 фенинга по килограму на род од пет тона, а ми тај принос немамо – рекао је Цвјетиновић.

Стојан Маринковић, председник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, апелује на произвођаче да морају бити свесни проблема како би сачували фарме и наставили са радом, а што је и циљ свих пољопривредника.

– Економске штете што се тиче афричке куге су велике и обесхрабрујуће за наше узгајиваче свиња. Имамо преко 40 фарми са овом болешћу. Дуго ће трајати стабилизација производње и тржишта и само заједно можемо овај проблем да решимо. Никакве поделе и свађе нам неће помоћи – истиче Маринковић.

Бијељина заказала

МИНИСТАР Минић каже да је Локални кризни штаб у Бијељини заказао када је реч о одговору на појаву афричке куге.

– Мени је жао што не могу да наиђем на сарадника у овој локалној заједници са којим бих могао да помогнем грађанима. Републички кризни штаб наишао је на изузетно добру сарадњу у Градишци, Лакташима, Шамцу, Лопарама и свим другим местима, осим у Бијељини – истакао је министар и додао да му је жао што је дошло до политизације, јер је могла бити спречена већа штета.

Како би помогли пољопривредницима, ресорно министарство исплатило је, како су и обећали, премију за пшеницу и то у току трајања жетве. Премија од 500 КМ по хектару је највећа у региону. Министар пољопривреде РС Саво Минић каже да никада досад оволики износ субвенције за пшеницу није исплаћен.

– Када томе додамо регресирано гориво, реч је о више од 13 милиона КМ везаних за једну културу. Међутим, принос пшенице апсолутно није задовољавајући и према тренутним подацима из Семберије, Посавине, Лијевче поља, он износи од три до три и по тоне по хектару – истакао је Минић.

Говорећи о цени, навео је да постоји тенденција благог раста откупне цене и да сматра да ће она бити настављена током жетве.

– Влада РС није могла да утиче на цену пшенице, као што то није могла ниједна озбиљна држава у Европи. Иако имамо до сада највећи буџет од 180 милиона КМ, не можемо да издвојимо највише за пшеницу, а да заборавимо воћаре, произвођаче поврћа и слично – закључио је Минић.

Извор:

https://www.novosti.rs/republika-srpska/vesti/1257759/kuga-prazni-obore-nevreme-rod-ubilo-bolest-vise-40-farmi-srpskoj-desetkovani-prinosi-psenice-voca-povrca

Srodni tekstovi

Оставите коментар