Ресорна министарка поручује свима да један важан посао заврше ове године раније. Сазнајте о чему је реч и како теку контриоле

Аутор: Gdjakovic
811 посета

Полако се приближава крај пољопривредне сезоне, која је била веома изазовна за поједине произвођаче. Непредвидиво време, ниске откупне цене и афричка куга, само су неке од ствари које су их погодиле. С друге стране, сазнали смо да постоје и лажне пријаве субвенција. О свему томе је у Интервјуу дана за Еуронеwс Србија говорила министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Када се сумира цела сезона, министарство се изборило у тешким тренуцима, у веома изазовном периоду, сматра министарка.

„То је период када смо увезли проблеме, и имамо климатске промене које нас ни у једном сегменту нису заобишле. Мислим да смо успели да очувамо пољопривреду новим давањима, новим мерама које смо брзо уводили и реакцијама, а на крају крајева и амбијентом, што и јесте улога државе у овом случају – да ојачамо пољопривредника, и не дамо му да пропадне“, истакла је Танасковић.


Она је нагласила да ту подразумева подизање субвенција, увођење прелевмана, реакције на тржишту, али и појачане контроле како прерађивачи не би угрожавали примарне произвођаче.
„Примарни произвођач је приоритет министарства. Морамо да чувамо своју пољопривреду ако хоћемо да увећамо сточни фонд, а рекли смо да је то један од главних циљева за ову годину. Нажалост, десила се афричка куга, али све што смо урадили иде у допринос примарном пољопривредном произвођачу“, каже Танасковић.

Додаје да је ово била тешка година у смислу Европе која води економски рат са ценама пољопривредно-прехрамбених производа, а ту су и климатске промене и афричка куга свиња, који су такође стварали велике проблеме.

Молба за узгајиваче: Почните свињокољ раније

Управо афричка куга је један од већих проблема за српске пољопривреднике ове сезоне, јер ће утицати како на смањење броја свиња, тако и на цену меса. Еутаназирано је 31.100 свиња, а још 31.500 је послато на клање, тамо где су здраве али постоји ризик јер је болест у окружењу.

Број жаришта афричке куге свиња смањен, Министарство апелује на поштовање мера
Афричка куга свиња одјављена на подручју 10 општина, очекује се одјава болести у још осам жаришта
„То месо је здраво, проверено, анализирано, и кад је ушло у кланицу, и биће анализирано када изађе из кланице. Све контроле су појачане, то и јесте резултат тог броја“, каже Танасковић.

Она је објаснила да се афричка куга „шири брзином светлости“, и замолила пољопривреднике који се баве узгојем свиња и имају их за своје потребе, да крену раније са свињокољем.
„На тај начин спасавамо свој сточни фонд. Држава ће надокнадити ако је свиња еутаназирана, али људи неће имати месо које су планирали. Савет је да људи крену са свињокољем раније“, каже Танасковић.

За оне чије су свиње еутаназиране, исплаћене су надокнаде, тачније више од 300 милиона, истиче министарка.

Поставља се питање шта је код оних произвођача код чијих се свиња појави афричка куга – спекулације су биле бројне, а ишле су дотле да ће се људима по три године забрањивати да се баве узгојем. Танасковић, међутим, објашњава да није тако.

„Када куга уђе на фарму, у почетку су људи крили, закопају или уклоне свињу која је угинула. Али, нема спаса, не постоји могућност да не буду заражене све које су биле са њом. Битно је да се одмах интервенише, чим је нешто другачије у односу на то како је било раније, да се одмах реагује да би се спасило месо“, упозорава Танасковић.

„Од тренутка кад је извршена дезинфекција, и када је на тој територији зараза склоњена, треба да прође 45 дана, да би нове свиње могле да се унесу на ту фарму. То је 45 дана, уз услов да буде скинута зараза на тој територији“, објашњава министарка пољопривреде.

Неправилно пријављене субвенције
Још једна важна тема су субвенције, односно то што је утврђено да су неки имали парцеле које нису обрађивали, а узимали су субвенције за производњу. Министарка је прошле недеље рекла да је контролисана 101 парцела, и да су на 99 уочене неправилности, од чега је 81 парцела била потпуно непољопривредна.

„У међувремену су исконтролисане још 43 парцеле, од чега 39 је било у неправилности. То значи да је невероватно каква моћ спекулација и извртања реалности постоји. То су људи који нису пољопривредници, они су у е-аграру пријавили парцелу на којој је шума. Ко зна колико дуго су узимали новац из средства буџета, а нису се бавили пољопривредом на тој парцели. Не може се рећи да су случајно погрешили јер је рок за пријаву био кратак“, каже Танасковић.

На поједине коментаре који говоре у прилог томе да се пољопривредом углавном баве старији људи, и да је у питању можда грешка јер нису толико вични компјутеру и програмима, Танасковић каже да те тврдње не стоје.
„Прво, ти пољопривредници су долазили или у стручну службу, или је долазио неко млађи ко је пријављивао. Тврдим да у Србији нема пољопривредника који не зна где шта гаји. Ти пољопривредници неће бити кажњени, ако гаје кукуруз, а кажу да је пшеница јер је на пола парцеле тако… они нису предмет“, каже Танасковић.

По закону, додаје, пољопривредници су у сваком тренутку морали и раније да знају, и сваку промену културе да пријаве управи за трезор.

„Сада имамо 303.000 субвенција по хектару, па није могуће да инспектори сваки провере. Ово је малтене 99 одсто тачно, јер ми имамо снимак који је направљен у ратарској сезони, у односу на оно што је пријављено у е-аграр, и инспектор утврђује стање на лицу места. Где год постоји да се обрађује парцела али није оно што је пријављено, добиће да исправе до 31.12.2023. године“, каже Танасковић.

За оне који не обрађују, а пријавили су се за субвенције јер им се у катастру то води као пољопривредно земљиште, ситуација је другачија.

„Та газдинства су и отварана да би добили субвенције. Прво ће ићи у пасиван статус на три године, а онда управни поступак и све оно што из записника произилази“, каже министарка.

„Свакодневно разговарам са пољопривредницима и удружењима. Сви су подржали ово, јер они све време указују на то да таквих има пуно. Контроле ће се наставити. Тренутно се контролише 686 парцела, па ћемо у наредних 7-10 дана имати и за њих извештај. То нема никакве везе са субвенцијом. Она се уредно свима исплаћује и неће бити заустављена јер се нешто проверава. Онај ко буде доведен до тога да има неисправност, мораће да врати средства у буџет“, закључила је Танасковић.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/97994/tanaskovic-za-euronews-srbija-nastavljamo-kontrolu-subvencija-kod-koga-utvrdimo-nepravilnosti-morace-da-vrati-sredstva/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар