Раст продаје трактора на Балкану и модернизацијa механизације

Аутор: Gdjakovic
441 посета

  Италија, Бари – Подаци о продаји трактора – које је у Барију представила председница FederUnacoma Mariateresa Maschio показују позитиван тренд у јужној Европи, на Балкану, у северној Африци и на Блиском истоку.

Тржиште пољопривредних машина расте на целом Медитерану и обећава снажан развој у наредним годинама. Овакву слику је описала Mariateresa Maschio, председница италијанског удружења произвођача FederUnacomа, током конференције за новинаре одржане у изложбеном центру Барија, уочи Агрилевантеа, главне изложбе пољопривредне механизације за подручје Медитерана.

Тробојне МАЧКЕ доносе срећу

У европским земљама (Шпанија, Француска, Грчка и Италија) продаја трактора је одржала висок ниво последњих година. Број продатих трактора у медитеранској Европи – истакнуто је током конференције – сада је једнак половини целокупног континенталног тржишта (91 хиљада у 2021. од укупно 176 хиљада у Европи и 84 хиљаде у 2022. години од укупно од 165 хиљада). Значајан раст се биљежи посебно на подручју Балкана: у првој половини ове године продаја трактора у Босни и Херцеговини премашила је 700 јединица, уз раст од 59% у односу на исти период 2022. године; у Хрватској је у првој половини године забележено више од 600 јединица, уз раст од 29% у односу на 2022. годину; а у Србији и Црној Гори забележено је укупно 1.250 јединица, што је повећање од нешто више од 9%. Међу афричким земљама – где увоз трактора покрива скоро целокупну домаћу потражњу – истиче се Мароко последњих година, са растом увоза од 26% у 2021. и 24% у 2022. години; Тунис, где је куповина страних машина порасла за 39% у 2021. и 30% у 2022. години; и Египат, који је забележио раст увоза од 23,9% у 2022.

После два века лобање из Ћеле куле добијају лице

„У будућности, тржиште пољопривредних машина је предодређено да равномерно расте у целом медитеранском региону“, рекла је госпоша Maschio, „зато што Европска унија има за циљ све напреднији модел пољопривреде који захтева радикалну замену машинског парка, и зато што у појасу Балкана , као и у земљама дунавског подручја, циљ је достизање истих стандарда као и главне европске земље“. „Чак и у области Северне Африке“, додала је и рекла, „Истраживања и предвиђања показују доследан раст увоза машина у наредним годинама: пројекције планирања извоза указују на повећање од око 5% годишње за Мароко, Алжир и Тунис у четири године од 2023. до 2026. „У овом контексту, изложба Агрилеванте игра стратешку улогу“, закључила је Mariateresa Maschio, „јер нуди технологије нове генерације, прилагођене различитим пољопривредним моделима присутним на Медитерану, и способне да одговоре на озбиљне изазове овог века: демографски раст, климатске промене и масивна урбанизација која одвлачи радну снагу и обрадиво земљиште од пољопривреде“.

Шеста по реду витешко – музичка и сценска манифестација „Маглич фест“

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар