Програми са интернета који имају примену у пољопривреду

Аутор: draganadpetrovic
177 посета

Дигитализација у пољопривреди донела је бројне могућности и убрзала комуникацију и информисање. Ипак треба бити свакако на опрезу и изабрати оне могућности које вам заиста могу бити од користи. Рецимо, постоји много бесплатних програма који се могу користити у пољопривреди. Неки од најкориснијих су:

GIS (Geographic Information System) софтвер вам омогућава да приказујете, анализирате и управљате географским подацима. То је корисно за планирање и праћење пољопривредних активности на терену.

Agricolus програм омогућава вам да планирате, праћење и анализирате своје пољопривредне активности. Омогућава вам да унесете податке о својим производним активностима,као што су сетва, наводњавање и берба, те да видите како се ваше активности одражавају на приносе и добит.

Agrivi омогућава да управљате својим пољопривредним господарством од почетка до краја процеса производње.Можете уносити податке о својим производним активностима, праћење трошкова и добити, те пратити временске услове и обавештавање о важним догађајима у пољопривреди.

MyFarm омогућава да планирате и управљате својим пољопривредним господарством, те да уносите податке о својим производним активностима, као што су сетва,наводњавање и берба. Можете такођер пратити временске услове и добити обавијести о важним догађајима у пољопривреди.

Илустрација: Дигитализација у пољопривреди омогућила је лакши приступ информацијама

FarmLogs омогућава да уносите податке о својим производним активностима, праћење трошкова и добити,те да пратите временске услове и обавештавање о важним догађајима у пољопривреди.

Наведени програми су сви бесплатни за кориштење.

Међутим, неки од њих могу имати плаћене верзије са додатним функционалностима. Важно је да прочитате услове коришћења сваког од ових програма пре него што их почнете користити, како бисте се уверили да разумете које су функционалности доступне у бесплатној верзији и које су доступне само у плаћеној верзији. Ево неколико других примера бесплатних програма који би се могли користити у пољопривреди:

Agronomy Calculator: Овај програм вам омогућава да прорачунате потребне количине гнојива, пестицида и других производа за ваше пољопривредне активности.

CropManage вам омогућава да планирате и управљате својим пољопривредним господарством, те да пратите временске услове и обавештавање о важним догађајима у пољопривреди.

AgSquared вам омогућава да уносите податке о својим производним активностима, праћење трошкова и добити,те да пратите временске услове и обавештавање о важним догађајима у пољопривреди.

Илустрација: Сада је лакше пратити временске услове у пољопривреди/ ФОТО: Shutterstock

FarmAtHand вам омогућава да управљате својим пољопривредним господарством од почетка до краја процеса производње. Можете уносити податке о својим производним активностима, праћење трошкова и добити, те пратити временске услове и обавештавање о важним догађајима у пољопривреди.
Agworld вам омогућава да уносите податке о својим производним активностима, праћење трошкова и добити,те да пратите временске услове и обавештавање о важним догађајима у пољопривреди.

Тешко је рећи који би од наведених програма био најбољи за пољопривреду у Србији, јер то зависи од ваших потреба и циљевима. Препоручујемо да испробате неколико од ових програма и видите који од њих најбоље одговара вашим потребама. Можда ће вам један од њих бити посебно користан због неких специфичних функционалности или због једноставности употребе. Важно је да пронађете програм који је лаган за кориштење и који вам омогућава да планирате и управљате својим пољопривредним активностима на лак
начин.
Такође постоји много апликација и програма који се могу користити за заштиту биља. Постоје неке апликације и програми који омогућавају препознавање проблема код биљака на основу фотографија. Ово су неки од њих:

Plantix вам омогућава да сликате биљку и да се повежете са стручњацима који ће вам помоћи да препознате проблем и да се решите проблема.

PlantSnap вам омогућава да фотографишете биљку и да препознате врсту биљке на основу фотографије. Можете такођер добити информације о потребним увјетима за раст биљке и о томе како се бринути за биљку.

LeafSnap вам омогућава да сликате лишће биљке и да препознате врсту биљке на основу фотографије. Можете такођер добити информације о потребним условима за раст биљке и о томе како се бринути за биљку.

iNaturalist вам омогућава да фотографишете биљку или животињу и да се повежете са стручњацима који ће вам помоћи да препознате врсту и да добијете информације о њој.

Илустрација: Постоје апликације које вам помажу да препознате болести и штеточине у усевима

PlantVillage вам омогућава да сликате биљку и да се повежете са стручњацима који ће вам помоћи да препознате проблем и да се решите проблема. Можете такође добити информације о потребним увјетима за раст биљке и о томе како се бринути за биљку.

Неке од наведених апликација и програма могу помоћи у препознавању болести и штеточина на биљци. На пример:

Plantix и PlantVillage омогућавају вам да се повежете са стручњацима који ће вам помоћи да препознате проблеме са биљком и да се решите проблема.

Међутим, треба имати на уму да ови програми нису увек у стању да препознају све болести и штеточине, и да се могу појавити проблеми са прецизношћу препознавања. Ако имате сумње у вези са здрављем ваше биљке, и не можете открити о чему се ради онда се консултујте са стручњаком ПССС-а да бисте добили стручну помоћ на терену.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар