Први знакови суше већ се осећају у Европи

Аутор: draganadpetrovic
301 посета

Први знакови суше већ су захватили Француску, Шпанију и северну Италију изазивајући забринутост због снабдевања водом, објавила је у Европска комисија.
„Због веома суве и топле зиме већина јужне и западне Европе погођена је аномалијама када је реч о влажности тла и количини воде у рекама“, саопштила је Комисија.
Водени еквивалент снега у Алпима далеко је испод историјског просека и узроковаће озбиљно смањење количине воде од топљења снега која се слива у реке, према Комисији.
Стручњаци су забринути јер то доводи у питање снабдевање водом за пољопривреду, производњу енергије и људе. Европу очекује топлије пролеће од просека, а прогнозе за кишу су неизвесне, наводи се.

Комисија у извештају саветује да се пажљиво прати ниво воде и припреме планови за очување воде јер постоји висок ризик да ће сезона бити критична кад је реч о водним ресурсима.

Упозорење на сушу објављено је након што је Европа доживела другу најтоплију зиму од почетка мерења 1979, према подацима Коперникуса, европског програма за праћење климе.

Прошло лето, које је поново било међу најтоплијим досад, топлотни таласи, мало кише и суво тло изазвали су суше које су повећале ризик од шумских пожара.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/335244/Evropska-komisija-Prvi-znakovi-suse-vec-se-osecaju-u-Evropi.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар