Пољопривреднци остварили циљ и натерали политичаре да се ревидира план ЕУ

Аутор: Gdjakovic
261 посета

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је у уторак повлачење плана ЕУ за преполовљење употребе пестицида, назвавши га „симболом поларизације“ током протеста пољопривредника.

– Наши пољопривредници заслужују да их неко саслуша, рекла је Фон дер Лајен Европском парламенту.

– Знам да су забринути за будућност пољопривреде и своју будућност као пољопривредника. Али, такође знају да пољопривреда треба да пређе на одрживији модел производње како би њихова газдинства остала профитабилна у годинама које долазе, рекла је она.

Европски фармерски лоби (ЦОПА-ЦОГЕЦА) поздравио је коментаре Фон дер Лајен.

– Комисија ЕУ коначно признаје да њен приступ није био исправан, и тако јача кредибилитет и важност тренутног стратешког дијалога, рекла је председница лобија Кристијан Ламберт у објави на Твитеру.

Прошле недеље, након протеста, ЕУ је предложила изузеће од правила која захтевају од пољопривредника да оставе део своје земље. Белгијски премијер Александер Де Кру поздравио је овај предлог на Твитеру рекавши да је „од кључног значаја да задржимо наше пољопривреднике у одрживој будућности пољопривреде, ако део наше одлучности да остваримо Зелени договор“.

Стручњак објаснио све о штетности пестицида

Сведоци смо све веће употребе хемијских препарата који се користе у пољопривреди као заштитна средства у биљној производњи, а нико не размишља шта та хемијска средства садрже и колико као тако примењена на ратарске, а посебно повртарске биљке имају утицаја на здравље људи и животиња које их конзумирају.

Пестициди јесу хемијска једињења или смеше, који се користе за отклањање, сузбијање и уништавање биљних и других штеточина. За разлику од већине загађујућих материја које се у животну средину уносе без одређеног циља, пестициди се уносе са намером да помогну човеку повећањем приноса у исхрани, заштити животне средине у “борби” против штетних микроорганизама и бројних штеточина.

Ова појава штетна је за биљке и уколико се не предузму мере може да утиче на знатно смањење приноса у наредној години. Због необично високих температура за ово доба године природа није кренула у фазу мировања, па је поједино воће попут јагода, јабука, трешњи, крушака… у већини крајева Србије поново процветало.

Како објашњава један од водећих стручњака за воћарство др Александар Лепосавић, из Института за воћарство у Чачку у појединим годинама, као што је ова, долази до појаве цветања и после нормалног, током ране јесени, што је најчешће резултат поремећаја у развоју родних пупољака. За разлику од поновног листања које је обично последица раног опадања лисне масе, услед превелике појаве болести и штеточина и које има знатно штетније дејство на биљке, јесење цветање се јавља у септембру и октобру. Последица је преурањеног развоја родних пупољака формираних у тој вегетацији и који би у нормалним условима цветали и плодоносили у следећој вегетацији – објашњава Лепосавић.

Извор: Блиц.рс, Агробизнис.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар