Полемике око дневнице берача усијале мреже

Аутор: draganadpetrovic
757 посета

„На откупну цену купине од 70 динара, колико по килограму берач има рачуна да ради, а која би цена тек била за боровницу која се тренутно продаје за 250 динара?“

Овај статус, односно питање на једној друштвеној мрежи која окупља воћаре у Србији изазвао је лавину коментара. Многи су се сагласили да дневница не сме да има везе са износом који воћари добијају од откупљивача, али је и логично питање колико се и да ли се власницима засада исплати да узимају раднике.

Купина је, као и малина, прошле сезоне имала рекордну откупну цену од 150 до 220 динара за килограм, па су и берачи овог воћа могли да исплаћују дневнице које су се кретале од 4.000 до 5.000 динара, уз обезбеђен смештај и оброке.

– Цена по којој берач бере нема никакве везе са ценом робе коју бере. Тако да је ово питање смешно. Логичније би било који је праг исплативости власнику плантаже или воћњака да уопште ангажује бераче. У крајњој линији сви произвођачи купине, али и малине као и још пар воћних врста морају се помирити са чињеницом да је наше тржиште затворено и строго контролисано… Разним административним мерама отежава се или онемогућава извоз воћа за Русију једино велико тржиште које купује купину у свежем стању – написао је један од корисника.

Илустрација: Цена по којој берач бере нема никакве везе са ценом робе коју бере

Да цена малини и купини мора да падне, по мишљењу једног од пратилаца на овој групи је потпуно логично с обзиром да се сада у Војводини гаји малина и купина уместо житарица:

– Ево што се тиче Чачка малина никада раније и купина није гајена у Горевници, Мрчајевцима, Заблаћу, Јежевици, а сад је има свукуда па како онда да буде јака цена. Када се врате произвођачи са одређених подручја да гаје своје производе које су увек раније имали на њиховим парцелама тада ће малина и купина опет бити на цени. Замислите Војводина гаји ово воће. Ужас!

Већина оних који су оставли коментар сагласна је да се овог лета не исплати брати купину ни малину, али има и оних који који тврде да берачи нису криви што је мала откупна цена:

– Када смо узимали паре нико тако није причао зато будимо спремни и на пораз, ако се не исплати не бери или бери сам па колко буде, ту треће нема.

Још на почетку сезоне произвођачи овог воћа упозоравали су да уколико откупна цена купине не буде драстично мања у односу на лане, може се очекивати да ће и дневнице остати на прошлогодишњем нивоу.

Илустрација: берач у просеку за осам сати убере до 150 лг плода ако купина нема бодље

ДНЕВНО И ДО 60 €

Дневни учинак бербе купина у нашим условима креће се од 100 до 150 килограма по берачу за осам сати рада, ако сорта нема бодље, а уколико има, за исто време је могуће убрати дупло мању количину. Поједини купинари своје раднике плаћају по убраном килограму, односно око 50 динара, тако да искуснији и бржи берачи у купињацима дневно могу да узму око 60 евра.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4230408/ako-nama-daju-70-din-za-koliko-rade-beraci-pitanje-vocara-razbesnelo-ljudeprihvatite-poraz-kad-smo-uzimali-pare-cutali-smo

ФОТО:

Srodni tekstovi

3 коментари

SELJAK 31. август 2023. - 09:20

MALINE I KUPINE PREPRSJAJTE U SEPTEMBRU TOTALOM I NAPROLEĆE SVE SUVO !
45 GODINA DRŽAVA PONIŽAVA PROIZVOĐAČE !

Одговори
Nataša 31. август 2023. - 14:22

Najbolje da proizvođač radi za državu i radniike i još da im iz svojih sredstava uplati i letovanje da se odmore od rada u njegovoj njivi!!! Državi baš i ne mora da uplaćuje za letovanje, ona će svakako uzeti koliko joj bude trebalo, a da se i ne osvrne na proizvođača!

Одговори
Kule 1. септембар 2023. - 17:29

Najbolje da radnci beru za tanjor hrane ako ima a vi da idete na letovanje o trosku radnika. Tvoje maline beri i uzivaj .

Одговори

Оставите коментар