Подршка за пољопривредна газдинства и мала и средња предузећа

Аутор: Gdjakovic
39 посета

Пољопривредна газдинства и мала и средња предузећа (МСП) која се баве воћем и поврћем добила су подршку у превазилажењу финансијских изазова захваљујући иницијативи агенције Смарт ИПАРД из Новог Сада, подржаној од стране УСАИД-а. На конференцији за новинаре истакнуто је како су наведени сектори суочавали са изазовима приступа финансијским инструментима, што је отежало улагања у производњу и развој пословања.

Представници агенције Смарт ИПАРД су истакли да су кашњење јавних позива из пројекта Конкурентна пољопривреда Србије и ИПАРД програма, у комбинацији са неповољним временским условима током производне године, довели до смањења интересовања воћара и повртара за кредите пословних банака. Како би подржали ове секторе, агенција Смарт ИПАРД је у претходној години спровела пројекат „Модели и извори финансирања за произвођаче хране“ уз подршку пројекта „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД.

Нагласак је стављен на помоћ мањим газдинствима и МСП из сектора воћа и поврћа који нису обухваћени програмима ИПАРД и Конкурентна пољопривреда Србије. Газдинства са подручја АП Војводине имала су веће могућности за подршку путем конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, као и повољних кредита Покрајинског фонда за развој пољопривреде.

Кроз иницијативу Смарт ИПАРД-а, фокусиране на побољшање финансирања пољопривредних и прехрамбених МСП и газдинстава у мање развијеним подручјима Србије, као и на подршку младим носиоцима газдинстава и женама, пружена је менторска подршка за 19 МСП и пољопривредних газдинстава. Овакви програми омогућавају приступ различитим фондовима, као што су Министарство пољопривреде, Покрајински секретаријат за пољопривреду, фондови и пословне банке, чиме су укупне инвестиције ових субјеката достигле скоро 980.000 евра.

Додатно, организовано је седам обука на којима је учествовало 153 полазника, укључујући 72 жене и 30 младих, са циљем унапређења њихових способности у приступу финансијским алатима и ресурсима. У оквиру пројекта је креиран и онлајн алат за самопроцену, „калкулатор подстицаја“, који омогућава пољопривредницима и МСП да процене своју подобност за одређене изворе финансијске подршке и лакше приступе потребним средствима за развој инвестиција.

Srodni tekstovi

Оставите коментар