Ово је село из ког млади не одлазе

Аутор: draganadpetrovic
467 посета

Газдаре је по броју становника, а има их око 500, највеће село у општини Медвеђа. Одавде млади не одлазе. Има неколико породица са више од четворо деце. У Газдару, које има уређену инфраструктуру, почела је градња нове цркве, а у плану је и оснивање задруге.

На пола пута од Медвеђе до рудника „Леце“ сместило се село Газдаре. У њему 400 кућа. Дом Ковинића испуњен љубављу, топлином, радошћу. Заокупљене игром, седам сестара. Три близнакиње и најмлађа, трогодишња Богдана.

„Супруг ради. Ми се бавимо пољопривредом, беремо малине. Од тога се живи и лепо се живи“, каже Маја Ковинић.

Нову, лепу школу похађа 13 ђака. Од септембра кренуће и два првака. Наредне године биће их пет. Од рада на њиви и флотацији рудника злата, олова и цинка, кажу, може добро да се живи, преноси РТС.

„Имамо све услове за живот. Поштено. Само да се ради. Неко пензију, а ко ради може да заради“, каже Голубица Маринковић, мештанка из Газдара.

Поред Јабланице подижу малињаке. На брдима су засади шљива, јабука и крушака. Све је преродило. Газдаре је некада имало највећу задругу у Горњој Јабланици. После три деценије, Задружни дом биће потпуно обновљен.

Илустрација: Прелепа природа, здрава храна и вредни људи

Удружени и уз помоћ Општине надају се да ће ускоро поново газдовати овде.
„Да формирамо неке мини-задруге у селу и они да нам помогну да ми једну мини-хладњачу овде имамо своју“, каже председник Савета Месне заједнице Газдаре Небојша Ковинић.

Здрава храна, прелепа природа. У близини Газдара су и две бање. Идеално за развој туризма. Радивојевићи увелико опремају кућу за госте. Мирко Радивојевић каже да имају услове за један нормалан и скроман живот да неколико дана проведу у селу Газдаре.

Верни обичајима и традицији. На темељима светиње из 13. века почиње обнова цркве, уз благослов владике нишког Арсенија.

Мештанин Љубисав Маринковић каже да са младим људима долазе и деца, крштења и венчања. Обнављају се храмови, граде путеви, улаже се у пољопривреду.
„Радимо пуно и на запошљавању младих људи и преко јавних радова, преко стручне праксе. На прагу смо отварања две фабрике „, каже председник општине Медвеђа Небојша Арсић.

Бољитка има. Види се то и осећа и у Газдару, из којег млади не одлазе, а све више је и оних који се враћају коренима, пише РТС.

Извор: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/selo-o-kojem-prica-cela-srbija-mladi-ne-odlaze-a-kada-cujete-sta-imaju-pozelecete-da/56x8cc5

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар