Ово је будућност пољопривреде

Аутор: draganadpetrovic
491 посета

Крава Николија донедавно је имала „цимерку“. У боксу поред ње налазе се још две краве – једна би требало ускоро да се отели.У истој штали су још два телета са мамама, десетине оваца и млада липицанерка – Мала. А све уредно, чисто и „под конац“ – ученици и наставници Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу добро се старају о економском имању у селу Грабовац.Ђаци на школском огледном имању практично уче о животињама, доступна им је и модерно опремљена ветеринарска амбуланта, а ту су и воћњаци, засади лековитог биља, пластеници, учионице на отвореном, парк… Будући пољопривредници, воћари, ветеринарски техничари и ветеринари у Пољопривредно-хемијској школи очигледно добијају одлично образовање, у великој мери захваљујући бесповратној помоћи Европске уније.
„Реформа средњег стручног образовања почела је управо реформом школа у области пољопривредне производње и прераде хране. Ударну подршку нам је пружила Европска унија, од 2003“, каже Драгољуб Златановић, директор школе.Опремање школе, едукација наставника и директора – подршка је коју је Пољопривредно-хемијска школа добила кроз четири различита пројекта ЕУ. Ту се подршка није завршила, присећа се директор.
„Након катастрофалне поплаве која је задесила Обреновац, а задесила је и Пољопривредно-хемијску школу – и тада смо имали изузетну подршку и помоћ Европске уније, како материјалну, тако и људску, око реновирања, поправки, и свега онога што је претходило набавци нове опреме, имајући у виду да је у поплави много опреме уништено.“

Илустрација: Ђаци у огледним шталама уче о животињама

Школска зграда налази се недалеко од центра Обреновца. На зиду поред улаза налази се табла, где је означена висина од преко два метра – докле је досегла вода током поплаве 2014. Приземље школе – кабинети за стручну наставку и фискултурна сала, тада су били значајно оштећени, а ученици су убрзо имали прилику да користе обновљене просторије – за грађевинске радове и куповину намештаја Европска унија издвојила је више од 70.000 евра.
„Успели смо да на време обновимо школу како би се настава нормално одвијала, захваљујући донацији Европске уније. Пет кабинета за стручне предмете у приземљу и сала за фискултуру потпуно су реновирани, након што им је поплава у мају прошле године причинила велику штету“, рекао је директор тада.
Сада додаје да се подршка наставља.
„У три фазе смо добили опрему за лабораторију, за одређене анализе, за ветеринарску амбуланту, пољопривредну механизацију. Самим тим је и школа оснажена. Помоћу опреме и едукације наставника, они могу да пренесу знање ученицима кроз практичне примере, да ученици понесу што корисније информације.“

Илустрација: Учи се и о пољопривредној механизацији

Бројна механизација
И, заиста – већ у првој недељи нове школске године, ђаке смо затекли на вежбама у ветеринарској амбуланти, за коју је опрему у великој мери донирала Европска унија. Друга група ученика бавила се животињама, а трећа је обрађивала је земљу.
Пластеник, трактор, садилицу, сејалицу, тањирачу, и бројну другу механизацију такође је донирала Европска унија.
Пољопривредно-хемијска школа је само једна од 52 пољопривредне и ветеринарске школе у Србији које је ЕУ подржала набавком опреме укупне вредности 2,6 милиона евра. Будућност домаће пољопривреде изнеће ови млади, образовани људи.

Говорећи о готово две деценије дугој сарадњи Европске уније и школе, директор закључује:
„Једни без других очигледно не можемо и не треба да будемо. Ово је велика и значајна помоћ за Пољопривредно-хемијску школу.“Европска унија је донирала 230 милиона евра за пољопривреду и безбедност хране у Србији од 2000. године. Подизање конкуретности, стандарда безбедности хране и чувања јавног здравља, поштовање добробити животиња, и стандарда заштите животне средине – главни су правци помоћи ЕУ овом сектору. ИПАРД (Инструмент претприступне помоћи за рурални развој) јесте водећи програм у овој области, у оквиру ког је за Србију издвојено 175 милиона евра у периоду између 2014. и 2020. године, уз још 55 милиона евра националног суфинансирања, а намењен је пољопривредним произвођачима.

Извор:https://www.021.rs/story/Info/Srbija/285862/Buducnost-poljoprivrede-u-skoli-bez-zidova.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар