Ово су три културе које доносе 40000 евра по хектару

Аутор: Gdjakovic
442 посета

На појединим биљкама произвођачи могу да зараде читаво богатсво. Батат, шпаргла и шафран су све популариније културе, а за неке од ових биљака плаћа се и 40 евра за грам. Многи су разрадили бизнисе који им доносе и до 40.000 евра годишње.

Шафран

Шафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета „crocus sativus“. Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Шафран је прво узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке, Северне Африке.

Како пише Замедиа, у крајинском селу Тамничу налазе се поља најскупље биљке на свету, шафрана, од ког се прави најскупљи зачин на свету.

Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара, Од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру, прави се овај зачин. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви. Килограм овог зачина кошта скоро 40.000 динара, а један грам кошта од 30 до 40 евра.

Шпаргла је зељаста биљка, а од давнина се користи у народној медицини. Широм света се користи као здраво и укусно поврће. Верује се да ова биљка потиче са истока, одакле је још пре нове ере донета у Европу.

Узгајањем ове биљке може да се заради и до 20.000 евра годишње. Ова биљка је једна од ретких која може да преживи неповољне временске услове. Осим тога што је лековита, врло је скупа, а килограм шпаргле у Србији је потребно издвојити око 2.000 динара. Код нас нема великих произвођача ове биљке, са једног хектара шпаргле профитабилност је од 15.000 до 20.000 евра годишње.

Батат

Батат, односно слатки кромпир је тропска биљка која по свом изгледу највише подсећа на обични кромпир, слатког је укуса и садржи доста протеина. Порекло батата је из Средње и Јужне Америке, а ова врста поврћа се у последње време све више користи и код нас.

Foto: ANUGA

Садња батата обично почиње у мају. Батат се узгаја из садница. Сади се на узвишеним гредицама са употребом баштенске фолије. Килограм овог поврћа у слободној продаји код нас кошта око 300 динара. У Србији нема много узгајивача овог поврћа.

Дневник/Курир/Блиц

Srodni tekstovi

4 коментари

Kasen Frye 29. фебруар 2024. - 02:49

Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.

Одговори
Londyn Larsen 23. март 2024. - 04:44

I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

Одговори
Cristofer Mcconnell 1. мај 2024. - 09:06

This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

Одговори
Dominik Li 6. јул 2024. - 18:46

I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

Одговори

Оставите коментар