Овај пољопривредник има већу плату од 90% људи на Балкану!

Фото: PRINTSCREEN YOUTUBE/Срећко Стиповић

Аутор: Gdjakovic
518 посета

КУПРЕС – Он је вероватно најбоље плаћени чобанин у региону!

Млади горштак живи у планини са женом и двоје деце и каже да ужива. Дете је са села, одрасло уз овце које су му отхраниле читаву породицу па је ово за њега посао из снова.

Реч је о фарми и газдинству које се налази на Купресу у БиХ, где су људи некад гајили и чували на стотине хиљада оваца. Међутим, народ је побегао са села и с планине сишао у градове па их је ту мало остало.

Међутим, млади Изудин другачијег је мишљења.

– Док многи плаћају да дођу у ову лепоту, ја џабе уживам и још зарађујем плату!, каже он. И то не било какву плату него 2.000 евра месечно.

Он објашњава да са женом чува и музе 2.000 оваца, али да мужа више није велики проблем јер је газда обезбедио машину па се то брзо обави.

Дневник не слушам, политика ме не занима

– Дневник не слушам, политика ме не занима… Дођу људи, мисле то је лако, чуваш овце, ходаш за њима, а највећи проблем је људима што нема цивилизација, а мени милина, ујутру само чујеш птице, а не да ти неко пуни главу трачевима… Каже и да док смо сами производили то што смо јели, и што су јели наши ђедови, били смо здрави а кад је почело да се увози…, каже Изудин и рекао да му је бивши газда донео књигу да чува овце по књизи?!

– Па да је чобанин учио књиге био би политичар, краваташ – каже млади отац који додаје да откад су политичари почели све да нам намећу ми смо овце, а они овчари. Додаје и да откад је проходао, ишао је за овцама и чувао их и да је још као дете увек говорио да кад порасте жели да буде чобанин.

Он каже да у овом послу мораш да будеш одговоран, не смеш овцу да изгубиш, али да је њему то ко кад други оду на море. – Одмор ми је кад лети пођем за овцама па нађем хлад, преспавам читав дан, додаје он и каже да он и жена своју децу одгајају као пре 100 година – нема мобилни, телевизија него једу здраво а кад ујутру устану играју се са „цуком и јањетом“.

Његов посао није лак јер тражи велику одговорност.

– Овца мора да се чува, било их 10 или хиљаду, мени је свеједно, мораш да их чуваш. Овца, што се каже, тражи „стојана“, да си увек ту уз њу, да стојиш уз њу, има вукова, медведа, да је чуваш – каже млади пастир.

Он каже да га жеља не вуче да иде у иностранство, да воли ту „ђе је рођен“.

– Немам жеље за Европом ни за еврима, може да се заради али мора да се ради, каже вредни млади отац породице који каже да људи нису бежали ни за време оног несрећног рата а што би он бежао некуд из мира.

Радио је Изудин свашта, каже и на грађевини, као борац, али овде му је одмор за душу, као кад болестан оздрави. Каже, кад је ово почео да ради, растеретио се, осетио је као да му је терет пао с леђа. Каже и да му његов пас враћалица вреди више него десеторица, врати овце очас посла и никад не каже нећу.

 

Иначе, газда свих тих оваца за које Изудин али и други пастири раде каже да се и те како може живети од сира, млека и оваца јер он је са женом од оваца свих шесторо ишколовао – петоро су завршили факултете а њмлађи шести сад је у средњој. Додаје и да су његови пастири стално запослени – имају уредно плаћено пензионо и здравствено.

Фото: PRINTSCREEN YOUTUBE/Срећко Стиповић

Буда су због оваца три жене оставиле!

Пастира Буда из Влашића у БиХ три су жене оставиле због оваца, а он каже да чување оваца никад не би оставио и једини је пастир у крају. Тај посао ради од четвртог основне и каже да је задовољан газдом и платом, али и његовом фамилијом. Додаје и да никад не би у фирми радио.

– Ја се не бих ни са председником мењ’о – каже Будо па чак ни кад би му рекли ту на пумпи да ради.

Извор:

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4132654/plata-cobanina-na-kupresu-u-bih-2-000-evra

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар