Обавештење о исплати премије за млеко и ценама жита

Аутор: Gdjakovic
536 посета

Исплата премије за млеко пољопривредним произвођачима који су по први пут стекли право на остваривање премије за млеко после укидања минималних предатих количина почеће за 10 до 15 дана, одговорило је Министарство пољопривреде Удружењу произвођача млека Шумадије и Поморавља. Сваки произвођач млека без обзира на предату количину млека у првом кварталу остварује право на премију за млеко у износу од 15 динара, наводи се у одговорима. ”Иовом приликом апелујемо на све произвођаче млека којима је смањена цена млека или прекинут откуп да нам се обрате“, наводи се у саопштењу које потписује председник Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља Слободан Видојевић. Извор: http://agronews.rs

ИСТРАЖУЈЕМО: Како да се млеко боље прода и да буде одличног квалитета

У наставку следи информација о ценама и промету житарица на берзи

Недељу за нама на робно-берзанском тржишту обележио је раст промета робе, али и наставак негативног ценовног тренда када су у питању сви примарни пољопривредни производи. Преко Продуктне берзе током ове недеље укупно је прометовано 3.927 тона робе, што у односу на обим трговања претходне недеље представља раст од 37,60%. Финансијска вредност прометоване робе износила је 118.069.600,00 динара.
На тржишту кукуруза током ове недеље не бележимо већу активност учесника. Тржиште је било доста мирно, а низак тренд цене се наставио када је у питању и ова пољопривредна култура. Почетком недеље тражња је била слаба и усмерена на влажнији кукуруз. Средином и крајем недеље понуда кукуруза је била већа у односу на тражњу, која је била слаба и на ниском ценовном нивоу. Кукурузом се током ове недеље трговало у ценовном распону од 16,70 до 17,50 дин/кг без ПДВ-а, са приметним силазним трендом цене крајем недеље. Пондер цена износила је 17,31 дин/кг без ПДВ-а ( 19,04 дин/кг са ПДВ-ом), што представља ценовни пад од 4,81% у односу на претходну недељу.
Највећи удео у овонедељном обиму трговања заузима пшеница, која чини 42% укупног промета. Почетком недеље бележимо слабу понуду пшенице, да би се средином и крајем недеље уочила већа активност на страни понуде. Продавци су најчешће нудили пшеницу са бољим параметрима квалитета, али је тражња током целе недеље била слабија у односу на понуду и на нижем ценовном нивоу.

Професионални пчелари у страху од аматера почетника

Пшеницом се трговало у ценовном распону од 19,50 до 20,50 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета. Пондер цена износи 19,71 дин/кг без ПДВа ( 21,70 дин/кг са ПДВ-ом), те је приметан силазни тренд цене од 3,62% у односу на прошлонедељну пондер цену.
Када говоримо о тржишту соје, приметна је већа активност у односу на претходни период, будући да је сојино зрно у овонедељном обиму промета учествовало са 27%. Берзански уговори за соју закључени су почетком недеље, да би крајем недеље тражња за сојиним зрном изостала. Сојом се трговало у ценовном распону од 49,50 до 50,30 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износи 50,10 дин/кг без ПДВ-а (55,11 дин/кг са ПДВ-ом), што представља пад цене од 0,21% у односу на последњи упоређујући податак. Трговало се такође и сојиним зрном род 2021. године по јединственој цени од 50, 40 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета.

Сунцокретова сачма са 33% протеина нудила се у току недеље у ценовном опсегу од 38,00 до 38,20 дин/кг без ПДВ-а, али до закључења берзанских уговора није дошло. Сојина сачма се нудила на ценовном нивоу од 58,00 дин/кг без ПДВ-а. Извор: http://proberza.co.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар