Ново: Малинарима део зараде иде директно на рачун

Аутор: Gdjakovic
804 посета
Из Асоцијације малинара Србије наглашавају да је ово до сада најбоља измена у пољопривреди јер на тај начин тачно могу да се контролишу количине

Представници Асоцијације малинара Србије сматрају да је измена пореског правилника у сектору малинарства најбоље могуће решење и за државу и за произвођаче.

Како је за „Политику” рекао Добривоје Радовић, председник асоцијације ово удружење у разговору са представницима Министарства пољопривреде иницирало је ове измене.

– Предочили смо на какве смо све проблеме наилазили протеклих година на терену. Мислимо да је кроз контролу пореза на додату вредност (ПДВ) најбоље пратити количине произведене малине, њене цене у откупу и извозу – навео је Радовић.

То је убрзало да ови разговори резултирају налогом да се промени уредба по којој ће ПДВ од осам одсто, који је сада уплаћиван на рачун хладњачара, у наредном периоду, вероватно од 2024. године, директно бити исплаћиван произвођачима малине.

Пад продаје косачица и тримера – шта су разлози?

Подсетимо, министарка пољопривреде Јелена Танасковић недавно је најавила да је поврат ПДВ-а директно произвођачима једна од системских мера које се уводе. Напоменула је да је већ постигнут договор око ПДВ-а који би износио осам одсто, али повратни порез не би ишао преко откупљивача, већ би се директно уплаћивао произвођачима.

Радовић на конкретном примеру наводи на који је начин до сада функционисао откуп.

– Рецимо, нама је раније исплаћивана цена од 200 динара за килограм са ПДВ-ом. Разлику од осам одсто је хладњачарима држава рефундирала. Сада ће нето цена ка произвођачу бити тих 200 динара, а осам одсто ће директно бити уплаћено на рачун газдинства, односно произвођача – објаснио је наш саговорник.

Скупљи блитва, боранија, броколи, целер, карфиол, пашканат, спанаћ, першуна коренаш и празилук

Сматра да је ово једна од сигурно најбољих измена која је до сада уведена у пољопривреди јер на тај начин најбоље могу да се контролишу количине.

– Хладњачари могу да кажу, као што је било прошле године када се цена малине кретала у откупу од 500 до 630 динара. Они су произвођачу платили, рецимо 550, а поврат ПДВ-а су тражили на 630 динара. Било је таквих малверзација и то се осећало у систему наплате – нагласио је Радовић.

И министарка Танасковић потврдила је пре неколико дана да је промењен порески правилник и усвојен нови тако да ће на листу јасно морати да буде изражена цена, као и да ће то бити осетно побољшање наредне године.

– ПДВ треба да заврши код произвођача, то је нешто што смо урадили као држава. Мислим да ће то све дати резултате – навела је Танасковићева.

https://www.politika.rs/scc/clanak/564636/malina-porez-poljoprivreda

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар