НОВОСАДСКИ САЈАМ НА КОРАК ДО ВЕКА (Из историје Новосадског сајма)

Аутор: draganadpetrovic
676 посета

Новосадски сајам ће у 2023. години обележити 100 година постојања, организоваће и деведесети
Међународни пољопривредни сајам, а пажњу ће посветити и оцењивању квалитета
После 1918. године, кад су Бачка, Банат, Срем и Барања ушли у оквире заједничке државе,
група богатих новосадских предузетника, велепоседника и индустријалаца, на иницијативу Ђуле Хајоша,директора једног погона за производњу ужади, покренула је акцију за одржавање изложби и сајмова занатских и индустријских узорака и пољопривредних производа.
Тако је од 11. до 26. августа 1923. године приређена Прва новосадска изложба. Пре 99 година, означила је почетак организовања сајамских приредби у Новом Саду и сматра се првом у постојању Новосадског сајма. У иницијативном писму Ђуле Хајоша, између осталог, је наведено да би Сајам требало да се одржава по “примеру других великих градова”, и да би требало да буде “пролећни сајам”.

Илустрација: Зграда у којој је 1923. одржана прва изложба

Прва трговачка и занатска изложба 1923. године је приређена у згради некадашње Државне
мађарске католичке гимназије на Футошком путу, данашњој згради Електротехничке школе “Михајло Пупин”, у Футошкој улици. Радно време Изложбе је било, од 8 до 18 часова, а улазница је коштала 10 динара. Приредбу је пратио каталог са списком излагача и огласним делом.
Први међународни пољопривредни сајам и изложба стоке, одржан је од 14. до 18. марта, 1931.
године.Организатор Сајма је било Акционарско друштво за изложбе и сајам узорака које је основала група новосадских трговаца и индустријалаца, с циљем да се сајмови приређују професионално и постану стални. Јубиларни деведесети Међународни пољопривредни сајам ће Новосадски сајам организовати следеће године.
Посебна пажња ће бити посвећена и оцењивању квалитета производа и услуга које је старије и од
самог Сајма. На Првој жупанијској пољопривредној изложби, 1888. године у Новом Саду већ је радила права Оцењивачка комисија, која је приликом вредновања пољопривредних производа имала свој Правилник, а за добар квалитет додељене су 44 дипломе и 22 златника. Тако ће Новосадски сајам следеће године обележити и 135 година оцењивања квалитета.

Илустрација: Плакат за први Сајам
Овогодишња јесења сезона на Новосадском сајму почеће 28. септембра, а биће завршена
19. новембра.У Календару приредби 54. међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије планирани су од 28. септембра до 2. октобра. У десетом месецу ове године биће приређен и Сајам спорта, али и нови догађај – Vibe Factory Фестивал, за који су резервисана три дана – од 21. до 23. октобра. Међународни дани енергетике и инвестиција ће бити организовани почетком новембра, 2. и 3, а 53. међународни сајам туризма од 17. до 19. новембра.
Поред приредби које организује Новосадски сајам, планирају се и догађаји (у којима су Новосадски сајам и Конгресни центар суорганизатори), као што су EV Days, 8. и 9, а Ауто мото берза, од 16 до 18. септембра.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар